NRK Meny
Normal

Ny «Fange X» i Israel: – Hans forbrytelse er sensasjonell

Etter avsløringene om Mossad-agenten Ben Zygiers mystiske fangenskap, kommer det nå frem at minst én annen topphemmelig fange blir holdt ved høysikkerhetsfengselet Ayalon i Israel.

Ayalon-fengsel, Israel

Ved høysikkerhetsfengselet Ayalon utenfor Tel Aviv satt «Fange X» i flere måneder før han tok sitt eget liv. Ved samme fengsel blir «Fange X2» holdt fanget, bekrefter Israel. Hans forbrytelser skal være langt mer alvorlige.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Det ble bekreftet i det israelske parlamentet onsdag, skriver den britiske avisen The Guardian. Ingen flere detaljer ble offentliggjort om den topphemmelige fangen.

La lokk på spionfange

Austral-israelske Ben Zygiers historie kom frem i lyset i februar i år, etter at han i over to år var kjent som «Fange X». Israelske medier fikk ikke lov til å skrive om den mystiske fangen, og ingen ville si noe om hvem fangen var. Selv fangevokterne ante ikke det riktige navnet hans, eller hvorfor han var der.

I Israel har myndighetene anledning til å forlange sensur av innhold som kan true eller skade rikets sikkerhet.

Zygier tok sitt eget liv i høyrisikofengselet Ayalon utenfor Tel Aviv i desember 2010 ved å henge seg i cellen sin, en celle som var videoovervåket hele døgnet og fangene som satt i den ble holdt under spesielt oppsyn.

Men etter at det australske fjernsynsselskapet ABC fikk saken og Zygiers identitet frem i lyset, ble det leven både i Israel og Australia.

Zygier var spion for den israelske etterretningstjenesten Mossad viste det seg, og skal ha sittet fengslet for forræderi.

Artikkelen fortsetter under

Fange X

Australske medier avslørte at Ben Zygier var Fange X i februar. Det førte til stort press på israels regjering.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

– Alle rettigheter beskyttes

Det ble lagt stort press på de israelske myndighetene. Spørsmål ble reist rundt hva Israel har å skjule og hvor stor innflytelse Mossad har i andre land, ettersom dødsfallet ble holdt hemmelig i to år.

Den israelske ministeren for nasjonal sikkerhet, Yitzhak Aharonovitch, nektet i etterkant av avsløringene for at det satt flere hemmelige fanger i israelske fengsler.

Onsdag talte han i parlamentet:

Aharonovitch

Minister for nasjonal sikkerhet, Yitzhak Aharonovitch, nektet først for at det var flere hemmelige fanger i israelske fengsler. Onsdag måtte han moderere seg litt.

Foto: Ammar Awad / REUTERS

– Det er ingen som sitter i israelsk fengsel uten at familien deres har blitt informert. Det er heller ingen fanger som ikke får den juridiske behandlingen de har krav på. Men noen ganger har vi saker der fangenes identitet ikke kan offentliggjøres på grunn av nasjonal sikkerhet. I disse sakene benytter myndighetene seg av retten til sensur, sa Aharonovitch ifølge The Guardian.

– Det er også tilfeller der det er nødvendig å holde en fange under falskt navn for å forhindre at den nasjonale sikkerheten blir skadet, men selv i disse sakene er fangenes rettigheter grundig beskyttet, og disse fangene er ikke på ingen måte holdt skjult fra domstolene.

«Fange X2» nevnes i dokument

Eksistensen til den andre fangen, «Fange X2», ble kjent etter at det israelske justisdepartementet offentliggjorde dokumenter om omstendighetene rundt Zygiers død. I et avsnitt refereres det til en annen fange som sitter i avdeling 13, en høysikkerhetscelle i Ayalon. Ingen flere detaljer ble frigitt om den mystiske fangen.

Avigdor Lieberman, Israels tidligere utenriksminister, beskrev «Fange X2» sine forbrytelser som «svært alvorlige», mens Zygiers tidligere advokat, Avidgor Feldman, gikk enda lenger og omtalte dem som «sensasjonelle».

Feldman mente allerede i 2010 å vite at det befant seg en annen hemmelig fange på Ayalon.

– Langt mer utrolig

Avigdor Lieberman

Tidligere utenriksminister i Israel, Avigdor Lieberman, omtaler forbrytelsen til Fange X2 som svært alvorlig.

Foto: GALI TIBBON / Afp

På tirsdag sa han til israelsk radio at fangen er en mann, israelsk statsborger, jødisk, og jobbet for israelsk etterretning. Det var alt advokaten kunne si.

Han ble til slutt også spurt om hvordan den andre fangens forbrytelser er sammenlignet med Zygier sine.

– Uten å avsløre for mange detaljer? Langt mer alvorlige. Langt mer sensasjonelle. Langt mer utrolige. Langt mer oppsiktsvekkende, sa Feldman til radiostasjonen.

Årsaken til Zygiers fengsling er fremdeles ikke kjent. Australsk media mente å vite at han saboterte et hemmelig oppdrag i Libanon der målet var å hente hjem likene til døde israelske soldater. Mossad skal ha blitt tvunget til å avbryte operasjonen.

Krever erstatning

Gravstenen til Ben Zygier

Gravsteinen til Ben Zygier i Melbourne, Australia.

Foto: BRANDON MALONE / Reuters

Zygier, en australsk jøde fra Melbourne, flyttet til Israel for å jobbe for Mossad rundt ti år før sin død. Han ble holdt hemmelig fanget av israelske myndigheter i flere måneder før han tok sitt liv. Det pågår nå disiplinærsaker mot seks fangevoktere og offiserer etter Zygiers selvmord.

Hans familie skal også ha krevd erstatning fra den israelske staten, og hevder at Mossad og fengselsansatte var klar over selvmordsfaren. Ifølge rettsdokumenter offentliggjort denne uken, hadde Zygiers mor sendt en e-post til en av hans forsvarere den dagen Zygier tok sitt liv, der hun fryktet at sønnen kunne være suicidal etter en krangel med sin kone.

Ifølge den israelske avisen Haaretz, som har snakket med ansatte ved Ayalon, holdes «Fange X2» i en celle uten vinduer. Han har ingen kontakt med andre fanger eller ansatte, og fangevokterne kjenner ikke til hans identitet eller hva han er dømt for. Han er tillatt en kort, ensom tur i luftegården hver dag, og overvåkes av sikkerhetskameraer døgnet rundt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt