Nummer på vrakdel kan løse MH370-gåten

Et nummer stemplet på vrakdelen som er funnet, kan gi svar på om den stammer fra det savnede MH370-flyet. Konklusjonen kan være klar i løpet av to dager, ifølge Malaysias visetransportminister.

MH370

Flydelen ble funnet ved den franske øya Réunion øst for Madagaskar og ble onsdag. Nå blir den undersøkt av eksperter.

Foto: YANNICK PITON / Afp

Ifølge Australias visestatsminister Warren Truss, kan nummeret raskt gi svar på om vrakdelen som ble funnet i går stammer fra det savnede MH370-flyet.

Det er ikke snakk om et serienummer, men snarere en type tallrekke som blir brukt for å identifisere flydelene under vedlikeholdsarbeid.

– Dette nummeret vil gjøre det lettere å finne ut om flydelen stammer fra det savnede flyet langt raskere enn man ville gjort ellers, sier Truss.

Eksperter som har studert bilder av vrakdelen er nesten helt sikre på at den stammer fra en Boeing 777-maskin. MH370-flyet som forsvant i mars i fjor, var en slik modell.

En av Boeings egne flysikkerhetsinspektører er blant etterforskerne som har identifisert den to meter lange vingeklaffen som en del av bakkanten av en Boeing 777-vinge, sier en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Forventer svar i løpet av to dager

Flydelen ble funnet ved den franske øya Réunion øst for Madagaskar og blir nå undersøkt av eksperter.

Den malaysiske regjeringen har dessuten sendt et team for å bistå i granskingen.

– Vi forventer å være ferdige med verifiseringen i løpet av to dager, sier Malaysias visetransportminister, Abdul Aziz ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ingen andre fly av denne typen som er savnet i området. Det betyr at dersom det blir bekreftet at det er en 777-vinge, er det nesten sikkert at den stammer fra MH370 som forsvant 8. mars 2014, skriver AP.

– Uansett hvilken vrakdel som er funnet, må den verifiseres før vi kan bekrefte om den tilhører MH370. Derfor har vi sendt et team som skal undersøke saken, og vi håper at vi kan identifisere vrakdelen så raskt som mulig, sa den malaysiske samferdselsministeren Liow Tiong Lai.

Mysterium

Malaysia Airlines fly MH370 forsvant kort tid etter avgang fra Malaysias Kuala Lumpur. Målet for flygingen var Beijing, og det er fortsatt uklart hva som skjedde da flyet forsvant.

MALAYSIA-AIRLINES/ Catherine Gang, whose husband Li Zhi was onboard the missing Malaysia Airlines flight MH370, holds a banner as she walks outside Yonghegong Lama Temple after a gathering of family members of the missing passengers in Beijing

Pårørende etter passasjerene om bord i MH370 har ventet på svar på hva som skjedde med flyet i over ett år.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Det ble ikke oppfanget noe nødsignal fra Boeing 777-maskinen, som hadde 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord. I januar erklærte malaysiske myndigheter at alle om bord antas å være omkommet.

Forsvinningen er fortsatt et stort mysterium, og satellittdata har indikert at flyet satte kursen rett sørover etter å ha avveket fra ruta fra Kuala Lumpur til Beijing.

.

SISTE NYTT

Siste nytt