Snowden-dokumenter: NSA overvåker flere hundre millioner mobiltelefoner daglig

Fem milliarder ganger om dagen får amerikansk etterretning informasjon om hvor et svimlende antall mobiltelefoner befinner seg, ifølge nye avsløringer.

En kvinne sjekker mobiltelefonen sin i New York City

Ved hjelp av overvåking og avanserte analyseverktøy kan amerikanerne kartlegge hvor du beveger deg i løpet av en dag.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Det er den amerikanske avisen The Washington Post som forteller dette.

Informasjonen stammer fra dokumentene den tidligere etterretningsanalytikeren Edward Snowden har lekket til pressen og intervjuer med kilder i amerikansk etterretning.

«Ringer hjem»

Ifølge dokumentene samler den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA inn lokasjonsinformasjon fra minst flere hundre millioner mobiltelefoner hver dag.

Det betyr at de kan stedfeste hvor telefonene befinner seg til enhver tid og på den måten få oversikt over hvor en person beveger seg og oppholder seg, skriver avisen.

Daglig får NSA inn fem milliarder registrering fra mobiltelefonene slik at de på den måten kan danne seg et godt bilde av en persons bevegelser.

Ifølge avisen har NSA utviklet dataverktøy, «CO-Traveler», som kan håndtere og analysere de enorme datamengdene for å kunne drive masseovervåking.

Programmet kan også analysere hvilke telefoner som befinner seg i nærheten av hverandre og på den måten identifisere tidligere ukjente personer som for eksempel bistår mistenkte terrorister.

Gikk tom for lagringsplass

En ikke navngitt kilde i NSA som har latt seg intervjue med tillatelse fra arbeidsgiveren, bekrefter opplysningene overfor avisen.

– Vi får et stort volum av lokasjonsdata ved å koble oss på kablene som forbinder telefonnettverkene globalt, sier kilden.

NSA har sagt at de ikke aktivt overvåker amerikanske statsborgere, men at amerikanere som har oppholdt seg i utlandet kan ha blitt registrert i databasen.

Selv om kun et fåtall av telefonene som spores vil være relevante for NSAs arbeid, sitter analytikerne på enorme datamengder fra masseovervåkingen. Så store datamengder har det blitt at man i 2012 uttrykte bekymring for om man hadde nok lagringskapasitet.

Registrerer «mistenkelig» aktivitet

Ikke hjelper det å jevnlig bytte mobiltelefon og sim-kort heller for å skjule sporene sine.

Ifølge dokumentene er NSAs analysesystem så avansert at det registrerer dersom to forskjellige telefoner kobler seg ned og opp til en basestasjon i løpet av kort tid.

Mobiltelefoner som slås av og på mellom samtaler vil også bli registrert som mistenkelige, ifølge dokumentene fra Snowden.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt