NRK Meny
Normal

Ny Snowden-lekkasje: NSA har gitt israelerne rådata om amerikanske statsborgere

I ett nytt dokument lekket fra den tidligere CIA- ansatte Edward Snowden viser det seg at NSA rutinemessig kan ha gitt israelsk etterretning tilgang til ufiltrert råmateriale om amerikanske statsborgere.

Edward Snowden og cipher-tekst over hele

Nok en gang har Edward Snowden lekket informasjon om NSAs etterretningsvirksomhet.

Foto: The Guardian / Reuters

Vanligvis filtrerer og fjerner NSA all informasjon om amerikanske statsborgere, men ikke når det gjelder deres israelske motpart, ISNU. Det kommer frem i et topphemmelig skriv den britiske The Guardian har fått tilgang til gjennom Edward Snowden.

E-post og telefonlister

Det har aldri vært noen hemmelighet at Israel og USA har ett nært forhold, også når det gjelder etterretning, men israelerne har aldri vært en del av de såkalte «Five Eyes». USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. En slags indre kjerne som forholdsvis fritt deler etterretningsinformasjon.

Ifølge etterretningsdokumentet som nå er offentlig så kan NSA overlevere utskrifter av blant annet telefonoppringninger og e-post-korrespondanse fra amerikanere til israelsk etterretning uten at de selv filtrer informasjonen. Og avtalen legger ingen rettslige bindinger eller begrensninger på hva israelerne kan bruke denne informasjonen til.

Dette står i sterk kontrast til hva amerikanske myndigheter tidligere har uttalt. Der de hele tiden har understreket viktigheten av å beskytte amerikanske statsborgere overfor andre lands etterretning.

Avviser ikke

En talsmann for NSA har avviser ikke overfor den britiske avisen at personlig informasjon om amerikanske statsborgere har blitt delt med israelsk etterretning, men understreker samtidig at all informasjon som er overlevert har fulgt gjeldende rettspraksis.

– Alle sensitiv informasjon angående amerikanske statsborgere som NSA har skaffet til veie gjennom sin etterretning vil bli håndtert i samsvar med lovene som beskytter vedkommendes privatliv, sier talsmannen til avisen.

National Security Agencys hovedkvarter i Fort Meade, Maryland

Her i National Security Agencys hovedkvarter i Fort Meade i Maryland har mye av informasjonen som er oversendt Israel blitt samlet inn.

Foto: HANDOUT / Reuters

Avtalen ble inngått i 2009, men amerikanske myndigheter ønsker ikke å uttale seg eller utdype om råmateriale knyttet om amerikanske statsborgere er overlevert Israel aller andre stater.

– Vi kommer ikke til å kommentere noen for form for spesifikk informasjon knyttet til deling av informasjon, eller hvordan denne informasjon er innhentet. Det faktum at ulike lands etterretningsorganisasjoner jobber sammen bidrar bare til å styrke sikkerheten for begge land, svarer NSA til The Guardian.

Kan få konsekvenser for Snowden

Mannen bak denne The Guardian-artikkelen er journalisten Glenn Greenwald, som blant annet var mannen som intervjuet Edward Snowden i Hong Kong da han lekket opplysninger om det amerikanske datainnsamlingsprogrammet PRISM.

Avisen har vært først ute med de fleste av sakene som har omhandlet internasjonal overvåkning.

I sommer fortalte også Greenwald at Snowden hadde spredd alle den hemmelige informasjonen han satt på i en låst og kryptert fil. Som siden ble delt til flere mennesker som en del av sin egen livsforsikring.

Snowden selv har fått innvilget midlertidig politisk asyl i Russland. En av forutsetningene satt av Russlands president Vladimir Putin, var at Snowden ikke lenger offentliggjør dokumenter som skader amerikanske interesser. Om denne siste lekkasjen vil få konsekvenser for hans opphold i Russland er det for tidlig å si.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt