Norwegian vurderer å slutte å fly over Iran

En rekke store flyselskaper har omdirigert sine flyginger over Iran og Irak etter de siste dagers spenninger og flyulykken utenfor Teheran.

Norwegian Boeing 737-800

Norwegian flyr over iransk luftrom på vei til og fra Dubai.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth

Blant selskapene som onsdag har gitt beskjed om at de inntil videre ikke vil fly over iransk og irakisk luftrom er Lufthansa, Air France og australske Qantas.

– Flyruter blir justert kontinuerlig i tråd med beslutningene til franske og regionale myndigheter for å sikre det høyeste sikkerhetsnivåer, skriver Air France i en pressemelding.

Også Malaysia Airlines og Singapore Airlines sier de vil unngå iransk luftrom. Også en rekke andre flyselskaper har omdirigert flygingene.

Amerikanske luftfartsmyndigheter har forbudt alle amerikanske piloter og selskaper å fly over iransk og irakisk luftrom. Det gjelder også deler av luftrommet over Persiabukta.

Russiske transportmyndigheter ga onsdag landets flyselskaper beskjed om ikke å fly over Iran, Irak, Oman og Persiabukta.

Norwegian vurderer

Norwegian skrev i en e-post til NRK onsdag morgen at selskapet fortsetter sine flyginger over iransk luftrom, på flyginger til og fra Dubai.

Senere onsdag formiddag skriver selskapet at de ser på en alternativ rute for en flyging til Dubai onsdag kveld. Hvordan de løser torsdagens flyginger vil selskapet komme tilbake til torsdag.

– Sikkerheten for våre passasjerer og vår besetning har alltid absolutt høyeste prioritet, skriver selskapet.

SAS opplyser til NRK at de ikke flyr i regionen.

40–50 minutter lenger

Det er først og fremst flyginger til/fra Asia og Australia fra fly-knutepunktene i Dubai og Doha som blir berørt av at flyselskapene slutter å fly over Iran.

Det australske flyselskapet Qantas opplyser at de omdirigerer sin rute fra London til Perth slik at den ikke lenger går over iransk luftrom.

Ifølge Qantas vil det gjøre reisen 40–50 minutter lenger. Det vil også føre til flyene må ta med seg mere drivstoff på turen og dermed føre til at flygingen koster mer for selskapene.

Rakettangrep og flystyrt

Selskapenes omdirigeringer kommer etter at Iran avfyrte raketter mot to militærbaser i Irak i natt og et ukrainsk passasjerfly krasjet utenfor Irans hovedstad Teheran.

Det skal ha vært minst 170 personer om bord i flyet og ingen skal ha overlevd.

Ifølge Ukrainas ambassade i Iran skyldes ikke flystyrten terrorisme, men en teknisk feil på motoren.

Den ukrainske utenriksministeren sier at det var ti svensker om bord i det styrtede flyet. Det norske utenriksdepartementet opplyser til NRK at de så langt ikke har noen indikasjoner på at det er nordmenn blant de rammede.

SISTE NYTT

Siste nytt