NRK Meny
Normal

– Norwegian er desperate

Bjørn Kjos kjemper en fortvilet kamp mot den amerikanske kongressen, og i dag demonstrerte Norwegians kabinansatte for selskapets nye flylisens. – Helt komisk, sier Norsk Flygerforbund.

Amerikanske kabinansatt i Norwegian demonstrerte i dag foran USAs transportdepartement med krav om å få godkjent selskapets irske lisens.

Amerikanske kabinansatte kjemper sammen med Norwegian for at flyselskapets lisens skal bli godtatt i kongressen.

Bjørn Kjos har i lang tid ønsket å utvide forretningen med billigbilletter til nye destinasjoner. Men Norwegian-sjefen møter tøff motstand, spesielt fra amerikanske flyselskaper og pilotforeninger, men også fra amerikanske toppolitikere, som de trenger godkjennelse fra.

Mange frykter nemlig at Norwegian vil utkonkurrere andre flyselskap med billig asiatisk arbeidskraft.

Og det er hovedsakelig den politiske agendaen som står i veien for Kjos.

Trenger kongressens godkjennelse

Norwegian-sjef Bjørn Kjos

MØTER MOTSTAND: Konserndirektør i Norwegian, Bjørn Kjos, sliter med å få amerikanske myndigheter til å godkjenne selskapets utvidelse til nye destinasjoner i blant annet Asia og Sør-Amerika.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

I dag hadde selskapet leid inn et PR-byrå og fått kabinpersonell til å demonstrere foran det amerikanske transportdepartementet og sende et signal til kongressen.

– Vi skaper så mange arbeidsplasser og penger i USA. Men vi ønsker å beholde arbeidsplassene våre og fortsette å vokse. For hvis vi vokser, tjener vi mer penger til alle og styrker den amerikanske økonomien. Dette er ikke snakk om sosial dumping, forteller Joseph Gabriel, sjefen for kabinansatte ved Norwegians anlegg i Florida.

I dag kan Norwegian fly mellom Europa og USA med norske rettigheter, men selskapet ønsker også å fly til Asia, Afrika og Sør-Amerika fra USA og fra Europa. Dette krever et eget selskap innad i EU og en tillatelse av amerikanske myndigheter.

– Vi har allerede etablert et langdistanseselskap i Irland, som vi ønsker å bruke til alle mulige flyvninger, ikke bare til USA, men også til for eksempel til Asia, sier Lasse Sandaker-Nielsen, pressetalsmann i Norwegian.

Flygelederforbundet: – Helt komisk

Norsk Flygerforbund mener det er oppsiktsvekkende at man har betalt reise og hotell til sine egne ansatte for å demonstrere for sosial dumping.

– Normalt skal man demonstrere av fri vilje, men det er det tydeligvis ikke nå. Da velger Norwegian å betale for demonstrasjonen. Dette blir bare helt komisk, sier generalsekretær i Flygerforbundet, Sigurd Løkholm.

Han sier det ser mørkt ut for Norwegian siden motstanden fra pilotorganisasjonene, flyselskaper og den amerikanske kongressen, der nærmest halvparten mener Norwegian ikke driver akseptabel business, har blitt så massiv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt