Norsktalende hyller jihad-livet i propagandafilm

En norsktalende mann som kaller seg Abu Bilal figurerer i en propagandafilm fra organisasjonen Islamic Movement of Usbekistan, som skal være knyttet til al-Qaida.

En norsktalende mann som kaller seg Abu Bilal figurerer i en propagandafilm fra organisasjonen Islamic Movement of Usbekistan.

Video med Abu Bilal som hyller jihad-livet.

Kristin Fjæstad

Kristin Fjæstad ved avdeling for Russland og Eurasia ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Foto: NUPI

Videoen er omtalt i bloggen til journalisten Per Gudmundson i Svenska Dagbladet.

Videoen er laget av organisasjonen Islamic Movement of Usbekistan (IMU). I videoen hyller den norsktalende mannen, som kaller seg Abu Bilal, jihad-livet.

al-Qaida

Den al-Qaida-vennlig terrororganisasjon IMU har hatt som mål å skape en islamsk stat under det muslimske sharia-lovverket.

– Organisasjonen kjempet i utgangspunktet mot Islam Karimovs styre i Usbekistan og for opprettelsen av en islamsk stat, sier Kristin Fjæstad vitenskapelig assistent ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Hun sier organisasjon er relativt ukjent blant folk flest utenfor Sentral Asia, men at den står på USAs liste over terrororganisasjoner.

– Organisasjonen har påtatt seg ansvaret for aksjoner i Usbekistan og Kirgisistan på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, men har siden operert mer i nordlige Afghanistan og Pakistan, sier Fjæstad.

Anne Stenersen

Anne Stenersen er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt

Foto: NRK

Radikalt miljø i Norge

Anne Stenersen er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt og har terrorgrupper i Afghanistan og Pakistan som sitt spesialfelt, og hun sier denne typen videoer er helt typiske. Mannen det er tale om, snakker norsk og kaller seg Abu Bilal.

– Dette er nok et bevis på at det fins et radikalt miljø i Norge, og det er noe man bør ta alvorlig nå, sier hun til NTB.

Ifølge Stenersen er filmen en typisk propagandafilm som har som mål å rekruttere flere tilhengere. Om organisasjonen IMU sier hun at den helt klart er knyttet til al-Qaida, men at den har en litt annen agenda.

Blant annet har gruppa vært involvert i angrep mot pakistanske mål, mens al-Qaida ser på dette landet som et fristed som ikke skal angripes.

Jihad-livet

Mannen på filmen forteller om det spennende livet i Pakistan, der han lever det han kaller jihad-livet.

– Å leve i jihad, leve i Hijra- og Ribat-land, det er et spennende liv med store variasjoner. Opp- og nedtider, lykkelige dager og triste dager. Dager med suksess og dager med tester, sier mannen i et kort innslag i den timelange filmen, som ellers er myntet på et tyskspråklig publikum.

Mannen forteller om plutselige hendelser som snur opp ned på livet, om giftermål og martyrdød.

– I dag begraver vi martyrer, og neste dag feirer vi bryllup, sier han.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NRK.no at de ikke kommenterer enkeltsaker. Utenriksdepartementet ønsker heller ikke å kommentere saken.

Trusler

Stenersen understreker at mannen ikke kommer med trusler mot Norge, men hun mener likevel PST må ta tak i saken.

– Man bør forsøke å finne ut hvem det er, og om han har tenkt å komme tilbake til Europa, sier hun til NTB.

– Man kan godt tenke seg at mannen kan brukes i et angrep i Vesten, det vil avhenge av hva han selv ønsker. Ofte vil en slik person selv ønske å kjempe i geriljakrigen i det lokale området, men av og til vil de tilbake til Vesten og utføre terrorangrep, sier Stenersen.

Hun tror årsaken til at han snakker norsk er at de vil vise at miljøet er internasjonalt. I tillegg kan det være at de ser på Norge som et aktuelt land å rekruttere fra, mener Stenersen.

Ifølge Stenersen har IMU støttet flere terrorangrep også i Vesten, blant annet i samarbeid med Taliban i Pakistan (PTT). Mange av medlemmene i gruppa er vestlige, særlig mange er fra Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt