Norske våpen drepte sivile i Gaza

4. januar 2009 stues 100 palestinere sammen i et hus på Gaza. Dagen etter skyter israelske soldater flere raketter mot huset, og dreper 21 sivile og skader 15. Rakettene var delvis norskprodusert.

Utbombede hus i Zeitounområdet i Gaza by

Barn i Zeitounområdet i Gaza by viser frem restene etter en Hellfire-rakett som bombet husene den 5. januar 2009.

Foto: Pål Hadler / Privat

NRKs gjennomgang av lekkede Wikileaks-dokumenter fra krigen i Irak viser at over 200 sivile har blitt drept av delvis norskproduserte våpen i Irak.

Flere palestinere har lidd samme skjebne.

Den amerikanskproduserte raketten Hellfire, som produseres av selskapet Lockheed Martin i USA med rakettdrivstoff fra bedriften Chemring Nobel på Hurum i Norge, ble hyppig brukt av israelske militære under Gaza-krigen i januar 2009.

Viste frem rakettdeler

Barn i Gaza by

Barna i Gaza by viste frem rakettdelene som hadde sprengt husene deres.

Foto: Pål Hadler / Privat

Den pensjonerte advokaten Pål Hadler har engasjert seg i humanitært arbeid. Sommeren etter Gaza-krigen dro han til området for med egne øyne å se ødeleggelsene etter krigen.

– Da vi kom til Zeitounområdet, ble vi møtt av barn som kom løpende mot oss med rakettdeler som stammet fra angrepet 5. januar, forteller Hadler.

Han har anmeldt flere israelske militære og politikere for krigsforbrytelser i forbindelse med krigen i årsskiftet 2008/2009.

I boligområdet sør for Gaza by hadde israelske soldater overtatt mange av husene og beordret rundt 100 palestinere til å søke ly i et annet hus. Der ble de stuet sammen uten mat, vann og brensel.

– Dagen etter skjøt israelerne Hellfire-raketter mot huset. Jeg sier ikke at de skjøt for å drepe, men vi vet at de israelske soldatene ble advart mot at det var sivile i huset, forteller Hadler.

Videreselges av USA

Norsk våpenindustri tjener store penger på å selge sine produkter til land over hele verden. For de fleste selskapene er det amerikanske forsvaret den aller største kunden.

USA tar med seg våpnene ut i verden, men som også selger dem videre til andre land i krig, som for eksempel Israel.

De amerikanskproduserte Hellfire-missilene er opprinnelig laget for å slå ut panservogner. Selv om de kan treffe spesielle mål med stor nøyaktighet, går som regel mange liv tapt i den voldsomme eksplosjonen.

– Vi har sett mange traumatiserte barn som har opplevd at deres foreldre og nærmeste har blitt sprengt i biter. Vi så tegninger som barna hadde laget, og det var stort sett krig og død de tegnet. Jeg synes det er veldig ille at Norge er med på å produsere et våpen som er så ukontrollerbart som dette tydeligvis er, sier Hadler.

NRK har tidligere skrevet om hvordan Norge tjener store penger på salg av våpen til Israel, og så sent som i høsten 2009 trakk det norske oljefondet seg ut av den israelske våpenprodusenten Elbit System INC.

Erik Fosse og Mads Gilbert

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse rapporterte som de som eneste vestlige vitner rapporterte om Israels angrep på Gaza.

Foto: Nasser Nasser / AP

– En skam

Den norske legen Mats Gilbert ble sammen med kollegaen Erik Fosse verdenskjent da de som de eneste vestlige vitnene rapporterte om Israels angrep på Gaza.

– Det er en skam at norsk våpenindustri er med på å drepe sivilbefolkningen i Gaza. Vi var med på å behandle mange av de sivile ofrene under krigen. De var ille tilredt, og mange måtte gjennomgå amputasjoner. Flere av dem døde mellom hendene på oss. Da er det opprørende at dette er delvis som følge av våpen og teknologi som kommer fra Norge, sier Gilbert.

I tillegg til Chemring Nobel, produserer halvveis statseide Kongsberg Gruppen fjernstyrte våpentårn som brukes fra bakken.

– Det er ingen grunn til at Norge skal stå i spissen for å eksportere deler til noen av de mest djevelske våpnene som brukes mot for eksempel sivilbefolkningen i Irak og på Gaza. Det kan Norge holde seg for god til. Vi har mye annet å eksportere, så hvorfor i all verden skal vi eksportere våpen, spør Gilbert.

Vil stramme inn reglene

Flere politikere mener at det nå er på høy tid at Norge strammer inn reglene rundt våpeneksport.

– Kontrollen av norsk våpeneksport bør bli betydelig bedre, sa SVs internasjonale leder Ivar Johansen til NRK.no tidligere i høst.

Ifølge Ukesmagasinet Ny Tid er rakettene som brukes av amerikanske og israelske droner nesten utelukkende av typen Hellfire.

– Den norske stat snakker med to tunger. På den ene siden er vi hånden som vil stopp det onde i verden, og på den andre siden har vi økte interesser i krigen. I dag vet vi ikke sikkert hvor norskproduserte våpen havner, og det er kritikkverdig, sier SVs Johansen.

Nærmere 1400 palestinere ble drept under krigen. På israelsk side var tallet 13, hvorav 10 soldater og tre sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt