NRK Meny
Normal

Norske Trude overbeviste Jean om å velge Le Pen

PARIS (NRK): Møtet med norske Trude fikk Jean Messiha til å bli EU-skeptiker og oppdage Nasjonal Front. Nå slutter han i det offentlige for å jobbe fulltid for Marine Le Pen.

Messiha

Jean Messiha slutter i sin statlige jobb for å hjelpe Marine Le Pen fram mot vårens presidentvalg.

Foto: Thierry Bordau / NRK

– Hvis jeg treffer henne igjen, vil jeg si «Trude, du hadde rett. Jeg angrer på at jeg ikke hørte på deg», sier Messiha til NRK i Paris.

Det var på 1990-tallet at den daværende svorne EF-tilhengeren møtte den norske medstudenten i Paris. I Europa gikk diskusjonen om en felles europeisk valuta, og EF var i ferd med å bli til EU. I Norge var en ny folkeavstemning på trappene.

– Hun forklarte meg at det ikke var noen god idé å si ja til euroen og å gi slipp på egen valuta. Hun var svært skeptisk til EU, og sa «en dag vil du forstå hva jeg sier», forteller Messiha.

Skal jobbe for Le Pen

Messiha er ingen typisk Le Pen-velger. Han flyttet fra Egypt til Frankrike som åtteåring. Han har skrevet doktorgrad om euroen og er utdannet ved eliteuniversitetene Sciences Po og ENA.

Om en måned slutter han som høytstående embetsmann for å jobbe fulltid for Marine Le Pen, i håp om at hun og det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Front vinner presidentvalget.

Trude mistet han kontakten med etter studietiden.

– Hennes eneste feil, var at hun hadde rett for tidlig. Hun var forut for sin tid, sier han i dag.

– Ufortjent stempel

François de Voyer leder tankesmien Audace, som forsøker å knytte flere folk som Messiha til partiet.

– Det er mange entreprenører, artister og forretningsfolk som sympatiserer med oss. Nå er de ikke lenger redd, og de tør å oppsøke oss, sier han.

Messiha mener selv at han bevis på at partiets rasismestempel er ufortjent. Han tror Nasjonal Front er best rustet til å gjenskape den franske nasjonalfølelsen.

– Å være fransk er ikke et spørsmål om farge, rase eller religion. Det er et spørsmål om å identifisere seg med nasjonens verdier, om kjærlighet til Frankrike og om å la dette være en del av deg, mener han.

François de Voyer leder tankesmien Audace

François de Voyer i tankesmien Audace.

Foto: Thierry Bordau / NRK

Gode målinger

De fleste meningsmålingene før valget gir Le Pen nest best oppslutning etter Republikanerne, som søndag velger sin kandidat til vårens presidentvalg.

Marine Le PEn

Marine Le Pen ligger an til å få rundt 30 prosent av stemmene i valgets første runde.

Foto: Christophe Ena / AP

Dersom målingene får rett, blir det altså Le Pen mot Alain Juppé eller François Fillon i presidentvalgets andre runde. Men målingene så langt tyder imidlertid på at Le Pen er et godt stykke unna å vinne i runde to.

Selv om oppslutningen om henne er større enn den var for hennes far og partiets grunnlegger Jean-Marie Le Pen da han kom seg til andre runde av valget i 2002, vil mange på venstresiden og i sentrum trolig heller stemme på en republikaner enn på Le Pen.

Det ble i hvert fall utfallet i 2002, da hele 82,2 prosent av franske velgere stilte seg bak den republikanske kandidaten Jacques Chirac.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt