Norske studenter i sjokk

Det norske miljøet ved flyskolen i Florida er i sjokk etter at to nordmenn ved skolen er savnet etter en flystyrt.

Kevin Nordås (19) og Martin Hayes (21). Studenter på flyskolen i Daytona Beach

Nordmannen Kevin Nordås og Martin Hayes er studenter ved Phoenix East Aviation.

Foto: Privat

Thor Alvik

Thor Alvik, daglig leder ved Luftfartsskolen.

Foto: NRK

Flyet av typen Cessna 172 Skyhawk styrtet 150 meter fra land sør for Smyrna Beach i Daytona klokka 00.30 i natt norsk tid.

Flere studenter fra Luftfartsskolen i Oslo er utplassert ved den amerikanske flyskolen Phoenix East Aviation i Daytona.

Daglig leder ved Luftfartsskolen Thor Alvik bekrefter overfor NRK at de to personene som nå er savnet er nordmenn som er knyttet til skolen.

– Vi venter på informasjon fra skolen og myndigheter, opplyser han til NRK.no.

– Helt forferdelig

NRK har vært i kontakt med flere norske studenter og ansatte ved skolen. Rundt 65 nordmenn holder til der, og det norske miljøet er preget av nyheten.

– Det er klart dette er et sjokk, og vi opplever at det kommer veldig tett innpå oss. Nå har det vært natt her, så vi har ikke fått så mye informasjon ennå, forteller Roy Hugo Øien som er representant for de norske på skolen til NRK.no.

Nordmenn savnet etter flystyrt

Kystvakten gjenopptok ved 13-tiden norsk tid søket etter flyet og de to nordmennene som var om bord.

Foto: http://www.cfnews13.com/article/news/2011/february/208779/Small-plane-crashes-off-New-Smyrna-Beach

Emil Otterstad er elev ved Phoenix East Aviation og er rystet over nyheten om at to av hans medelever er savnet.

– Det er helt forferdelig. Et eller annet må ha skjedd, men jeg har vanskelig for å tro at det ligger menneskelige feil bak, sier Otterstad.

Han forteller at de har fått beskjed om å holde sammen, og håper at de vil få mer informasjon når skolen åpner nå i morgentimene lokal tid.

Kevin Nordås fra Mosjøen kjenner de to savnede medstudentene godt og beskriver stemningen som trykket på skolen nå i morgentimene.

– Jeg ble oppringt av en kompis i natt. Etter det fikk jeg ikke sove mer. Det er forferdelig trist, helt forferdelig, sier Nordås til NRK.

– Forsvant på tre sekunder

Ifølge øyenvitner styrtet småflyet cirka 150 meter utenfor kysten. Høye bølger gjorde det vanskelig å nå fram til flyet.

Ett øyenvitne forteller til Wesh.com at flyet begynte å brenne før det styrtet rett i havet.

– Plutselig kom ett-motorsflyet farende rett ned og pang, rett i havet. I løpet av tre sekunder var det kun vingen som stakk opp fra havet, forteller øyenvitnet Roger Day som var den første som ringte etter hjelp.

Gjenopptar søket

Kystvakten avsluttet i natt søket etter vraket og personene om bord, men skal etter planen fortsette ved 13-tiden norsk tid.

Kathleen Bergen, talskvinne i Federal Aviation Administration sier til NRK.no at de ikke har ny informasjon å komme med.

– Det er fremdeles for tidlig å si noe. Men kystvakten fortsetter søket langs kysten, sier Bergen til NRK.

Utenriksdepartementet følger opp situasjonen gjennom det norske konsulatet i Houston, men har foreløpig ingen ny informasjon, sier Marte Lerberg Kopstad til NRK.no.

Sjømannskirken på vei

President i studentorganisasjonen Ansa i Norge, Kristoffer Moldekleiv, sier til NRK at organisasjonen nå er i full beredskap.

– Vi har vært i kontakt med sjømannskirken i Miami og de er på vei for å bistå studentene dersom det er behov for det, sier Moldekleiv.

– Amerikanske myndigheter har ennå ikke bekreftet at det er norske studenter blant de savnede. Men vi forbereder oss på det verste og er klare til å bistå studentene hvis de har behov for det, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt