Hopp til innhold

Elina (26): – Vi vet ikke hva som skjer

– Demonstrantene er på skoleområdet og derfor blir vi evakuert, forteller Elina Neverdal Hjønnevåg ved universitetet i Hongkong. Hun og de andre norske studentene var blant de som ble evakuert i formiddag.

Elina Neverdal Hjønnevåg er en av mange studenter som blir hasteflyttet fra universitetet i Hongkong på grunn av redusert sikkerhet.

Elina Neverdal Hjønnevåg er en av mange studenter som blir hasteflyttet fra universitetet i Hongkong på grunn av redusert sikkerhet.

Foto: Privat

– Vi blir sendt til et hotell nå. Jeg vet ikke helt hva som skjer, jeg må pakke, forteller Elina Neverdal Hjønnevåg på melding fra Hongkong Baptist University i Hongkong.

Hun er en av mange studenter som ble flyttet fra universitetet på grunn av redusert sikkerhet.

Vil du ha nyhetsbrev fra Urix? Meld deg på her

Onsdag morgen var det flere store demonstrasjoner i Hongkong, og flere steder i byen er skoler, T-baner og kontorer stengt.

På Hongkong Baptist University samlet flere demonstranter seg inne på skoleområdet, og laget småbomber av ølbokser og olje, ifølge Hjønnevåg. Hongkongs lov gir politiet rett til å marsjere inn på skoleområdet, noe som gjør at skolen frykter at det blir basketak mellom studenter og politi.

– De spurte om noen internasjonale studenter kunne være med å hjelpe dem å drikke opp øl, fordi de trengtre boksene for å lage disse bombene, sier Hjønnevåg.

Hjønnevåg og andre utvekslingsstudenter fikk i all hast tilbudet om å pakke alle sakene sine, og raskt evakueres vekk fra universitetet.

– Folk gikk ute med koffertene sine. Mange gråt, forteller Hjønnevåg, som gikk langs veien med andre medstudenter som også er evakuert.

Medstudent døde

Lars Ivar Nyhus (19) og Louis Godtfredsen (18) går på Hongkong University of Science and Technology.

De to forteller om at en medstudent døde forrige fredag.

– Han falt fra et garasjeanlegg da han prøvde å komme seg bort fra tåregass. Det er det vi har hørt fra andre studenter, sier Godtfredsen.

Det var 22 år gamle Chow Tsz-Lok som døde av skader han fikk under en konfrontasjon med politiet. 8. november gikk flere hundre maskerte demonstranter gjennom sentrum av byen med hvite roser og plakater med teksten «Hongkong er en politistat».

Alle klassene til de to norske guttene er avlyst ut semsteret. Godtfredsen reiser hjem torsdag, mens Nyhus har ennå ikke bestemt seg.

– Vi hadde jo begge gledet oss til å studere i Asia, men med situasjonen i Hongkong nå, er jeg ikke veldig konfertabel med å studere videre her, sier Godtfredsen.

Fullt kaos

Alle skoler ble onsdag morgen stengt i Hongkong. Flere bedrifter er også stengt som følge av økt vold.

17:30 lokal tid valgte Hongkong Baptist University også å stenge skolen på grunn av de mange demonstrantene.

Elina Neverdal Hjønnevåg forteller at situasjonen er uoversiktlig, og at studentene nå venter på beskjed hva som skjer videre.

Utvekslingsstudenten Elina Neverdal Hjønnevåg i Hong Kong

– Vi er veldig usikre på om vi må hjem eller ikke, men noen har allerede bestemt seg for å dra allerede i morgen, sier Elina Neverdal Hjønnevåg.

Foto: Elina Neverdal Hjønnevåg / Privat

– Vi vet ingenting. Vi har bare blitt plassert i en etasje på hotellet omtrent 20 minutter fra skolen og sitter her og venter. Mange oppdaterer familiene sine, sier Hjønnevåg, som forteller at de aller fleste studentene er kommet frem til hotellet de ble evakuert til.

Utenriksdepartementet endret onsdag reiserådet sitt til Hongkong. De ber nå norske studenter i byen om å gjøre en forløpende vurdering av sikkerheten.

– Det understrekes at situasjonen kan endre seg på kort varsel, og at det er viktig å holde seg løpende orientert om utviklingen, heter det på UDs nettsider.

Hjønnevåg har kontakt med noen lokale venninner som oppdaterer om at det er fullt kaos ute.

– De beskriver det nærmest som krig der ute, så jeg er veldig bekymret for hva som skjer utenfor, for jeg har ingen anelse akkurat nå.

Knutepunkt for protester

Onsdag morgen er T-bane og togavganger stengt i Hongkong, og det har også vært flere demonstrasjoner i byens finansdistrikt.

Ved det kinesiske universitetet i Hongkong har det også vært flere demonstrasjoner. Ifølge The Guardian samlet svartkledde demonstranter seg onsdag morgen ved universitetet.

Politiet avfyrte tirsdag kveld flere skudd og brukte tåregass på campus mot studenter som kastet bensinbomber og murstein. Morgenen etter hadde et lite antall studenter stablet pulter og stoler foran innganger på campus, i et forsøk på å holde politiet tilbake.

Usikre på hjemreise

Demonstrasjoner i Hongkong

Alle skoler ble onsdag morgen stengt i Hongkong. Flere bedrifter er også stengt som følge av økt vold.

Foto: Elina Neverdal Hjønnevåg

Elina Neverdal Hjønnevåg forteller til NRK at i et møte med det internasjonale kontoret og rektor ved Hongkong Baptist University, ble også studentene tilbudt å reise hjem.

Om studentene er nødt til å reise hjem, er fortsatt usikkert, sier Hjønnevåg.

– Vi er veldig usikre på om vi må hjem eller ikke, men noen har allerede bestemt seg for å dra allerede i morgen.

Hjønnevåg forteller at skolen tidligere i dag hadde et møte med utvekslingsstudentene hvor rektor ba studentene selv kjenne etter hva de hadde lyst til.

– Han sa at vi måtte kjenne etter selv om vi bør dra eller ikke. Men nå vet jeg ikke om vi får noe valg. Jeg vil helst bli om jeg får lov.

SISTE NYTT

Siste nytt