Norske soldater til Afghanistan

Norske spesialsoldater kan igjen bli sendt for å delta i NATO- oppdrag i Afghanistan. - De er NATOs beste verktøy, sier etterretningsoffiser Lars Thoresen.

Lars Thoresen
Foto: NRK

Flere kilder bekrefter overfor NRK at elitesoldatene har fått ordre om å gjøre seg klare til å dra.

- Spesialstyrker er et av de beste verktøyene NATO har i verktøykassen sin her i Afghanistan. Det er fordi de er spesielt trent for slike operasjoner, sier etterretningsoffiser Lars Thoresen i Kabul.

Det var i områdene rundt Kabul at Marinejegerkommandoen og Hærens jegerkommando utførte sitt forrige oppdrag. Det ble avsluttet i fjor sommer.

Video nsps_upload_2010_1_10_19_7_19_433.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nye oppdrag

Kilder i Forsvarsdepartementet og i Forsvarsstaben i Norge bekrfter overfor NRK at spesialstyrkene er i gang med å gjøre seg klare for nye oppdrag fra årsskiftet.

Oppgavene som spesialsoldatene igjen kan bli satt til å løse i Afghanistan kommer til å bli farlige og krever helt spesielle ferdigheter. Det kan være etterretningsoppdrag og å kartlegge og stanse selvmordsaksjoner og offensive krigsoperasjoner.

Men selv om norske spesialstyrker har fått beskjed om å holde seg klare, gjenstår en formell beslutning fra regjeringen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt