Hopp til innhold

Norske soldater i kamp

Norske soldater har sammen med afghanske og amerikanske styrker vært i kamp med opprørere som i lengre tid har brukt en norskfinansiert skole som hovedkvarter.

Norsk soldat i Afghanistan, Maimana-leiren

Norsk soldat i Maimana.

Foto: Ill.foto: / NRK

Skolen ligger i Khwajah Kinti i Qeysar, sørvest for Maimana hvor den norske stabiliseringsstyrken holder til.

Soldatene skal ha tatt tilbake kontrollen ved skolen i kveld etter harde kamper.

- Mange opprørere skal være drept, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

Ingen norske soldater såret

Forsvarets operative hovedkvarter opplyser at ingen norske soldater er såret, men en såret afghansk soldat er fraktet til feltsykehuset i Maimana.

Ingen sivile skal heller være såret eller drept.

Les: - Norge svikter de sivile i Afghanistan

Les: Selvmordsangrep mot politi i Nord-Afghanistan

Les: Nederland avsluttet oppdraget i Afghanistan

– I forberedelsene til parlamentsvalget i Afghanistan i september skal sikkerhetssituasjonen forbedres. Den norske stabiliseringsstyrken PRT Maimana, og den norske mentorstyrken, er en del av en større operasjon for å nekte opprørere bevegelses- og handlefrihet i utsatte områder, skriver Forsvaret i pressemeldingen.

Amerikanske soldater og norske stormingeniører har også ryddet bort flere improviserte bomber (IED).

Hyppige skuddvekslinger

Norske soldater har vært i flere skuddvekslinger i vår og i sommer, og i juni mistet fire nordmenn livet da de kjørte på en veibombe i Faryab-provinsen nord i landet.

Les også: Norske sjåfører frykter for livet i Afghanistan

Nettstedet Wikileaks publiserte nylig over 90.000 hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan, og blant dem har NRK hittil funnet drøyt 40 hendelser som involverer norske soldater.

Les også: Pentagon krever dokumenter

Ifølge Forsvaret er det ikke funnet noen opplysninger i dokumentene som røper norske krigshemmeligheter, men kommunikasjonssjef John Espen Lien utelukket ikke at lekkasjen kunne utsette norske styrker for risiko.,

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.