Norske observatører skal følge med på valget i Ukraina

Norge stiller med 6 langtidsobservatører og opp til 30 korttidsobservatører til presidentvalget i Ukraina, bekrefter utenriksministeren overfor NRK.

Russiske soldater på Krim

Russiske soldater står utenfor den tidligere ukrainsk militærbase i Perevalnoye.

Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / Afp

Medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, ble fredag enige om å sende observatører til Ukraina.

Observatørene skal arbeide for å redusere den spente situasjonen og overvåke menneskerettighetssituasjonen, blant annet for minoriteter. De skal blant arbeide sør og øst i Ukraina.

– Regjeringen mener dette er positivt og viktig å sende OSSE-observatører til Ukraina. Observatørenes tilstedeværelse kan bidra til mer ro og redusert spenning, og vil også kunne innhente objektiv informasjon om situasjonen på bakken, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NRK.

– Det er viktig at observatørene kan utføre sitt oppdrag uhindret, legger utenriksministeren til.

Først 100 sivile

Han bekrefter også at Norge kommer til å bidra gjennom OSSE med rundt 36 observatører presidentvalget 25. mai.

Vestlige land, spesielt Tyskland, har presset hardt på for at medlemslandene skulle sende observatører til Ukraina. Formålet er å dempe spenningen i sør og vest, som har en stor russisktalende befolkning.

Rundt 100 sivile observatører skal i første omgang sendes, ifølge nyhetsbyrået Ap, men opptil 400 personer til kan sendes dersom det skulle bli nødvendig.

SISTE NYTT

Siste nytt