Hopp til innhold

Norske Nepal-hjelpere: – Krishna (24) har det etter forholdene bra

Under redningsarbeidet i Nepal greide norske hjelpere å grave fram tobarnsmoren Krishna (24) i live etter fem dager i ruinene. Ifølge nordmennene har kvinnen det etter forholdene bra.

Norske redningsarbeidere i Nepal redder kvinne

Krishna Kumari Khadka (24) ble gravd fram i live i Katmandu i Nepal etter at norske redningshunder markerte ved stedet. Hun var skadd, men var også ved bevissthet og snakket da hun ble båret ut.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

I mange dager har norske redningsarbeidere søkt etter omkomne og overlevende i ruinene i jordskjelvrammede Nepal. Torsdag landet redningsgruppen Norsar på Gardermoen etter å ha fullført det vanskelige arbeidet.

Under oppholdet har de norske hjelperne blant annet bidratt til å finne Krishna Kumari Khadka (24) i live etter fem dager i ruinene. Brigadesjef Håvard Bakken i Oslo Brann- og redningsetat, som var lagfører for det norske teamet, sier at det går bedre med kvinnen nå.

Håvard Bakken, Brigadesjef ved Oslo brann og redningsetat

Brigadesjef Håvard Bakken i Oslo Brann- og redningsetat var lagfører for det norske teamet som søkte etter overlevende i Nepal.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Det var en stor bonus den dagen vi fikk ut Krishna. Vi jobbet åtte eller ni timer med å få henne ut. I går fikk vi siste rapport om at det fortsatt går bra med henne. Hun har skader etter mange dager i ruinene, men etter forholdene har hun det bra, sier Bakken til NRK.

Nærmere 8000 mennesker mistet livet og minst 16.000 ble skadd i jordskjelvet lørdag 25. april.

I dag kom redningsmannskaper hjem fra Nepal å kunne fortelle hvordan de med redningshund reddet en kvinne i ruinene 30. april

I dag kom redningsmannskaper hjem fra Nepal, og kunne fortelle hvordan de med redningshund reddet en kvinne i ruinene 30. april

– Vi kunne gjort mye mer

Norsar – som står for Norwegian Search and Rescue – Norsar-teamet, består av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus.

Den norske redningshunden Gere leter i ruinene i Katmandu i Nepal

Den norske redningshunden Gere leter i ruinene i Nepal.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

De 35 norske redningsmannskapene ble møtt på Gardermoen av kolleger, familie og utenriksminister Børge Brende, som takket for innsatsen deres.

– Det er godt å komme hjem. Samtidig sitter vi igjen med følelsen av at vi kunne gjort mye mer. Vi har fått gjort mye meningsfylt arbeid, sier Bakken.

– Når man ser hvor mye hjelp de trenger der nede, har man nok et ønske om at man kunne blitt igjen, sier Roar Tvedt fra Norske Redningshunder, til NTB.

Ble tatt imot av utenriksminister Børge Brende

Hjelpemannskaper som har hjulpet til etter jordskjelvet i Nepal blir tatt imot av utenriksminister Børge Brende på Gardermoen militære flyplass torsdag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Var ved bevissthet

Kvinnen ble reddet etter at de norske redningshundene Gere og Mir markerte på stedet. Sammen med franske og israelske redningsarbeidere, jobbet de norske hjelperne møysommelig for å få henne ut.

Tobarnsmoren jobbet på kjøkkenet ved det sammenraste vertshuset. Hun var skadd, men var også ved bevissthet og snakket da hun ble båret ut.

Noen timer tidligere ble en 15 år gammel gutt reddet fra et annet sammenrast hotell bare noen gater unna.

Ødelagt hus i Chautara, Nepal

Over 90 prosent av husene i Chautara i Nepal ble ødelagt i jordskjelvet som hadde en styrke på 7,9. Både sykehuset og vannforsyningen brøt sammen.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

Bygde feltsykehus

Norsar hadde med seg 20 tonn med utstyr. De startet jobben med å søke etter overlevende samme dag som de landet i hovedstaden Katmandu.

Et par dager senere flyttet de basen til byen Chautara som ligger rundt 40 km øst for Katmandu. Denne byen ligger i et svært kupert skogs- og fjellområde. Her var 90 prosent av husene ødelagt, og folk manglet vann.

– Vi hjalp Røde Kors med å bygge et feltsykehus. Allerede samme dag som sykehuset sto ferdig, hadde de 53 pasienter. Dette tallet bare økte. Det var godt å se at folk fikk hjelp, sier Bakken, som også forteller at Nepal vil trenge hjelp i lang tid fremover.

Chautara i Nepal

Ødeleggelsene er spesielt store i Chautara-området der de norske redningsarbeiderne og Norges Røde Kors åpnet et feltsykehus.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt