Noen sekunder på lerretet med Cruise, Craig og Cumberbatch

LONDON (NRK): Få nordmenn kan vise til å ha spilt i film sammen med store navn som Tom Cruise, Daniel Craig og Benedict Cumberbatch. Det kan muskelbunten Daniel Stisen fra Mandal - om enn i bare noen få sekunder.

Daniel Stisen forsøker slå gjennom i filmmiljøet i London

Med bakgrunn som kroppsbygger kjemper norske Daniel Stisen mot tusenvis av andre som vil inn i filmbransjen i London. Han foretrekker roller der det kreves muskler og slåssing.

Foto: Jean-Christophe Hermier / JC Hermier

– Her har vi en gammel film med Lou Ferrigno! sies det på ivrig sørlandsdialekt i DVD-butikken til HMV på Oxford Street i London.

Lou Ferrigno ble kjent som den grønne, rasende muskelbunten «Hulk» på slutten av 1970-tallet, i tillegg til å ha vært et kjent navn innenfor kroppsbygging.

Mannen som holder filmen frem som om det er en nylig gjenfunnet skatt, heter Daniel Stisen. Han kan mye om både kroppsbygging og film. Det utgjør det meste av livet hans.

Begynte å trene som 7-åring

Det tar bare noen sekunder før man ser det synlige beviset for kroppsbyggingsinteressen. Overarmene som tyter ut at den hvite T-skjorten med påskriften «Arnold is numero uno» er tykke som en voksen manns lår, og både bryst- og magemuskler er godt synlige under stoffet.

Daniel Stisen vil slå gjennom i Londons filmmiljø

London er Europas filmhovedstad, og mange store Hollywood-produksjoner spilles inn på de britiske øyer. Her ser vi Daniel Stisen med St. Paul-katedralen i bakgrunnen.

Foto: Jean-Christophe Hermier / JC Hermier

– Jeg hadde en liten periode da jeg var 7-8 år gammel da jeg begynte å trene, men når jeg hadde virkelig mål på meg var jeg 14-15 år. Da jeg var 16 begynte jeg målrettet å jobbe mot konkurranser, forteller Stisen.

Bodybuildingen er lagt på hylla på grunn av skader, nå er det film som gjelder. Det har det strengt tatt gjort i mange år allerede. Han reiste til Los Angeles for å utdanne og utvikle seg, og nå er han i London for langsomt jobbe seg oppover i en bransje der det er svært trangt om plassen.

Daniel Stisen vil slå gjennom i Londons filmbransje

Daniel Stisen poserer for fotografen. Han trenger nye bilder til å sende rundt når han er på jakt etter nye jobber.

Foto: Espen Aas / NRK

T-skjorten, samt hvilke filmer han lyser opp når han ser levner liten tvil om hvem som er forbildene. Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Jean-Claude Van Damme - de store actionheltene fra 80 og 90-tallet.

Det var da han vokste opp, sånn omtrent. Daniel Stisen liker nemlig ikke å snakke om alder, han er mest opptatt av å holde kroppen ung og så veltrent som mulig.

Soldat, sikkerhetsvakt, livvakt osv.

Når man tar en titt på merittlisten til den tettbygde sørlendingen er det mange kjente filmtitler som dukket opp. Det er en lang liste, og når NRK ber ham plukke med seg filmer han har vært med på fra de nærmest endeløse hyllene med DVDer, blir det en god bunke.

Daniel Stisen vil slå gjennom i Londons filmmiljø

I hyllene på et DVD-utsalg i London sentrum plukker Daniel Stisen ut flere filmer han har spilt i, om enn i noen sekunder. Det tar lang tid å jobbe seg inn bransjen.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Her finner vi «Lillyhammer», Tom Cruise-filmen «Edge Of Tomorrow», «Maleficent» med Angelina Jolie i hovedrollen, TV-serien som ble laget av Shakespears kongedramaer, «The Hollow Crown», hvor han spilte med blant andre Benedict Cumberbatch, i tillegg var han med i den nyeste James Bond-filmen «Spectre» og dukker senere opp i filmer som «Bridget Jones' Baby» og «King Arthur: Knights Of The Round Table» sammen med blant andre Jude Law.

Men - det er en listen tvist. Du skal se nøye etter for å finne nordmannen i disse filmene. Dersom han i det hele tatt er kreditert, er det som regel som soldat eller kriger, sikkerhetsvakt, livvakt, muskelmann og lignende. Selv omtaler han det konsekvent at han har «bidratt til», aldri «spilt i».

– Hvorfor?

– Så lenge jeg gjør mine roller som nå, så føler jeg det er bidrag. Den dagen jeg gjør en hovedrolle eller ett eller annet sånt, da har jeg spilt, forklarer Stisen.

I tillegg til de større titlene, har også flere egne prosjekter på gang, da også som regissør. Ikke overraskende handler det mye om muskler og kampscener også der. Til tider dukker han også opp i mindre produksjoner, laget av uavhengige produksjonsselskaper, som i fantasy-filmen «Sacrilege» som har premiere senere i år.

Mye jobbing for lite tid på film

Men selv om du bare er noen sekunder på lerretet eller TV-skjermen, ligger det gjerne uker og måneder med jobbing bak.

Daniel Stisen har prøvd innsider og utsider, og forteller om alt fra å ha overnattet på en benk utenfor et studio en lang iskald oktober-natt fordi han ikke hadde penger til noe annet, til å få stille i full rustning med på utkjempe store kampscener med stjerner som Benedict Cumberbatch, eller bli regissert av Guy Richie (kjent for bl.a. «Lock, Stock and Two Smoking Barrels», «Sherlock» og «The Man from U.N.C.L.E.»)

– Du forteller om mange måneder med hard jobbing, en masse venting, og så er det bare noen få sekunder som skuespillere som deg får i den ferdige filmen. Er det likevel motiverende å holde på?

– Ja! Man gjør jo dette fordi man har en drøm om å ta steget videre. Det du ikke skal undervurdere er at all den jobbingen og alle de du møter på settet - så lenge du leverer veldig bra - det nettverket er gull verdt senere. Så må du bare ta steg for steg. Det er sånn bransjen er. Det er ingen som går rett til topp. De du tror har gått rett til topps, har jobbet hardt lenge før du visste hvem de var, sier Daniel Stisen.

Han har iallfall ikke tenkt å gi opp med det første, det gjentar han uansett hvor mange ganger vi spør om alt arbeidet som ligger bak virkelig er verdt det. Målet hans ligger fast.

Daniel Stisen vil slå gjennom i Londons filmmiljø

Tre fire timer i uken er alt Daniel Stisen sier han trenger for å holde sin digre muskler ved like. Han begynte å trene allerede som sju-åtte åring.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Timesvis i treningsstudio

Vi blir med til et av treningsstudioene han bruker, midt i hjertet av London. En hel etasje i et kjøpesenter er fullstappet av svette folk i alle størrelser. Kledt i en USA-singlet, blå shorts og en caps bak frem, begynner Stisen først med å pumpe to 15-kilos vekter i forrykende tempo, før han strener avgårde og henter to til. Tilsammen 60 kilo dyttes nå opp, og opp og opp, helt til han ikke klarer mer.

– Jeg trener fordi jeg elsker det, og for å holde meg i form. Jeg løfter ikke så mye tunge vekter lenger (!), jeg bare pumper, spiser riktig og lever et sunt liv, sier han når han har fått igjen pusten.

Daniel Stisen forsøker slå gjennom i filmmiljøet i London

Pumping av jern har han holdt på med i størstedelen av livet. Nå håper han at musklene skal gi ham flere filmroller.

Foto: Espen Aas / NRK

– Men du må trene ganske mye for å holde kroppen ved like?

– Ja, men for vedlikeholdet trenger jeg ikke halvparten av hva jeg gjorde før. De treningene jeg gjorde da var ekstreme. Trente til du nesten spydde hver gang du var på trening. I dag trenger jeg ikke å gå over noen grenser lenger. Jeg trener fire-fem ganger i uken, én time av gangen, sier han og får det han akkurat har gjort til å fremstå som lett.

I tillegg til muskeltrening på helsestudio, bruker han mye tid på kamp- og fektetrening.

Venter på den perfekte rollen

Å slå gjennom som muskelmann på film er uten tvil Daniel Stisen store drøm, og han har bestemt seg for å nå målet, uansett hvor lang veien dit måtte være.

– Jeg har vært møkk lei noen ganger, innrømmer han, men legger fort til:

– Jeg er så målrettet med det jeg gjør, og jeg vet at så lenge jeg gjør de tingene jeg må gjøre, så kommer jeg i mål før eller siden. Om det tar to år, fire år, seks år eller ti år.

– Hva er din ultimate rolle, hva er drømmen? spør NRK og ser øynene til Daniel Stisen gå over i en slags drømmemodus mens han tenker seg nøye om.

– En episk krigsfilm... Gjerne en av de tre-fire største rollene...ut på slagmarken med en hær og lage noen vanvittig tøffe slagscener.

– Er det dette du ser på selv når du ser film?

– Hehe, ja, faktisk. Det er mye av det, gliser han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Savnet indonesisk ubåt: Har oppdaget «objekt med sterk magnetisk styrke»

Den indonesiske marinen har oppdaget «et objekt med sterk magnetisk styrke» på 50–100 meters dybde. Håpet er at det er den savnede ubåten.

Russland: Trekker styrker bort fra grensa mot Ukraina

Det russiske forsvaret har i dag avsluttet øvelsene langs grensa mot Ukraina og har begynt å trekke styrkene ut fra området. Det melder det statlige nyhetsbyrået RIA.