NRK Meny
Normal

- Ikke nervøse før vi er i retten

De to norske kvinnene som i dag sitter på tiltalebenken i Cochabamba, har ikke merket noe til nervene - ennå. De kommer i rettssalen, tror kvinnene.

To av de tiltalte norske kvinnene i Cochabamba

To av kvinnene som er tiltalt for koakinsmugling. Kvinnen til høyre er den gravide 19-åringen.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Sjur Ø. Knudsen byline

Innen klokken 15.30 i dag norsk tid fraktes de to norske kvinnene til tinghuset i Cochabamba når rettssaken for andre gang da skal begynne. I desember ble rettssaken utsatt innen en time, fordi forsvareren til den norske 23-åringen fikk medhør i at det manglet et viktig vitne.

LES OGSÅ: Narkotiltalt nekter å fortelle hvem barnefaren er

LES OGSÅ: Kokaintiltalt gravid i fengsel

Det ble da rapportert at forsvarets strategi er å utsette saken i tre år, slik at de norske kvinnenes straffeansvar foreldes. 19. mai har det gått to år siden kvinnene ble arrestert.

Frykter sinneanfall i retten

De to norske kvinnene har ingen spesielle forventninger til saken denne gangen. De forteller til NRK.no at de er rolige.

- Jeg er ikke nervøs nå. Men det kommer nok når jeg går inn i rettssalen, sier 23-åringen.

Den 19 år gamle medtiltalte kvinnen har en annen bekymring når rettssaken setter i gang.

- Jeg kan bli så sint at jeg kan begynne å gråte, at alt bare låser seg for meg. Jeg håper ikke det skjer, sier 19-åringen, som er blitt gravid under fengselsoppholdet.

Flyplassen i Cochabamba, der de norske kvinnene ble arrestert.

Flyplassen i Cochabamba, der de norske kvinnene ble arrestert.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

- Jeg tror det går bra, sier 23-åringen.

Begge de norske kvinnene sier til NRK.no at de er klare for at rettssaken skal begynne, men de er skuffet over den manglede støtten de får fra norske myndigheter.

LES OGSÅ: Statsadvokaten: Positivt at 20-åringen er siktet i Norge

LES OGSÅ: Narkotiltalt 20-åring siktet i Norge

- Hjelpen fra Norge en skandale

Advokat Frode Sulland

Frode Sulland er forsvarer for den norske 18-åringen som sitter fengslet i Bolivia.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

NRK.no har tidligere skrevet om forholdene i San Sebastian-fengselet i Cochabamba, der de to norske kvinnene nå sitter fengslet. Fengslene her er preget av vold og korrupsjon, en hverdag som preger de to norske kvinnene.

De to kvinnene sier at de ønsker at norske advokater skal hjelpe dem i Bolivia, og 23-åringen blir sint når NRK.no spør om hvordan de mener hjelpen fra Norge har vært.

- Det er en skandale, sier 23-åringen.

23-åringens norske advokat Marius Dietrichson skulle reise til Cochabamba til rettssaken, men tirsdag i påskeuken fratok Oslo tingrett ham den økonomiske støtten til reisen.

Marius Dietrichson

Marius Dietrichson er forsvarer for den 23 år gamle norske kvinnen som er fengslet i Bolivia.

Foto: NRK

Årsaken til at Dietrichson mistet støtten var at 19-åringens advokat Frode Sulland ikke fikk sin søknad om reisestøtte innvilget. I stedet mistet også 23-åringen muligheten til å få sin norske advokat til Bolivia.

- Jeg tar avgjørelsen til etterretning, sier Dietrichson til NRK.no. - Men jeg er uenig i avgjørelsen, fordi jeg mener det ligger en gal rettsanvendelse til grunn, legger han til.

Advokat Frode Sulland sier det er sterkt beklagelig at norske myndigheter ikke vil vidra til å sikre rettssikkerheten for norske statsborgere.

LES OGSÅ: Rømte via Chile med morens etternavn

LES OGSÅ: - Ikke la henne slippe unna

Kan selv velte utleveringen


Per Sjong Larsen, den norske advokaten til den 24 år gamle norskbolivianske mannen som ble arrestert i Cochabamba dagen før rettssaken begynte i desember, har heller ikke reist til Bolivia.

Han venter på godkjenning av reisestøtten, og den var ikke godkjent i tide til å rekke rettssaken.

Den 24 år gamle mannen som sitter i San Antonio-fengselet i Cochabamba er ventet ulevert til Norge, dersom han selv ønsker det. Han er tiltalt for flere forhold i Norge enn i Bolivia, og den norske utleveringsbegjæringen blir nå vurdert av bolivianske myndigheter.

På grunn av hans doble statsborgerskap er det likevel ingen automatikk i utleveringen. Da vil situasjonen ligne på den der bolivianske myndigheter ønsker 20-åringen som tidligere i år rømte fra Cochabamba til Norge, utlevert til Bolivia.

Klokken 15.30 kan du følge rettssaken i Cochabamba direkte på NRK.no.

LES OGSÅ: Frykter strengere straff i Bolivia

LES OGSÅ. Rømte fra Bolivia med norsk nødpass

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt