NRK Meny
Normal

Norske klatrere fløyet ned rett før nye Everest-skred

En gruppe norske fjellklatrere er fløyet ned fra Camp 2 til Base Camp på Mount Everest. Kort tid etter skal etterskjelv ha utløst nye skred i området.

Skred på Mount Everest etter jordskjelv

Slik så det ut da det kraftige jordskjelvet i Nepal utløste skred på Mount Everest lørdag.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Inge Meløy

Inge Meløy i Hvitserk var sammen med fem norske fjellklatrere på 6.400 meters høyde da skjelvet rammet Mount Everest i går.

Foto: Inge Meløy / Hvitserk

Minst 17 personer er meldt omkommet i skredene ved Mount Everest, men ingen av disse skal være nordmenn. Den norske reisearrangøren Hvitserk hadde fem norske fjellklatrere i Camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy da et voldsomt jordskjelv rammet Nepal lørdag. Det var også en rekke andre utenlandske fjellklatrere og lokale guider, såkalte sherpaer, i leiren.

– Vi har akkurat fått bekreftet at våre gjester og sherpaer som har vært i Camp 2 i natt, er fløyet ned til Base Camp. Det er noe vi har jobbet for, og er naturligvis glade for det, sa daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk søndag formiddag.

– Alt er ok med våre folk

Like etter kom meldingene om at et kraftig nytt etterskjelv søndag har utløst nye skred på Mount Everest. Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS opplyser at etterskjelvet hadde en styrke på 6,7. Det er også et veldig kraftig skjelv, men likevel svakere enn skjelvet lørdag, som hadde en styrke på 7,9.

Kolderup sier at de norske klatrerne i området skal ha kommet uskadd fra skredene.

Erling Rosentrøm

Lege Erling Rosenstrøm er på Base Camp på Mount Everest.

Foto: Presse / Hvitserk

– Vi har fått beskjed om at alt er ok med våre folk – men vet ikke noe utover det. Denne bekreftelsen har vi fått for fem minutter siden, da jeg snakket med dem sist, opplyser Kolderup til NRK 11.15 søndag formiddag, norsk tid.

– Kraftigste etterskjelvet

Fjellklatrere som befinner seg i området, forteller om kraftige rystelser. En indisk fjellklatrer sier på telefon til Reuters at skjelvet merktes godt, og at det utløste nye snøskred.

En rumensk fjellklatrer som befinner seg i Base Camp, skriver på Twitter at tre nye skred ble utløst. Klatreren Jim Davidson skriver på Twitter at skjelvet var merkbart på Camp 1 på Mount Everest.

– Dette var det største etterskjelvet på C1 på Everest. Mindre enn det opprinnelige jordskjelvet, men det utløste skred, skriver Davidson.

– Flere døde og skadde

Hvitserks leir i Base Camp ble delvis ødelagt i lørdagens snøskred. I søndagens redningsoperasjonen er også en kritisk syk klatrer fra en annen internasjonal gruppe fløyet ned fra Camp 2.

Hvitserks «basecamp-manager», lege Erling Rosenstrøm, har i dag fortalt at de skadde i basecamp er fløyet ut fra campen og til bedre medisinske fasiliteter lenger ned, forteller Kolderup.

– Erling rapporterer om svært krevende forhold og dramatiske scener. Base Camp er hardt rammet, med flere døde og flere skadde. Det er både utenlandske nepalske klatrere som er skadet, sier Kolderup.

Det skal ha vært over 1.000 fjellklatrere ved Base Camp da skjelvet startet. Rundt 400 av disse var utlendinger.

Amatørvideo teken etter etterskjelvet i dag som målte 6,7.

Et kraftig etterskjelv rammet Nepal igjen søndag.

Går ned til fots

Bjørn Myrer Lund

Den erfarne klatreren Bjørn Myrer Lund er ved Lukla på Mount Everest.

Foto: Øyvind Wik / NRK

Skadde i Base Camp ble søndag fløyet til bedre medisinske fasiliteter lenger ned, opplyser Kolderup.

Den norske gruppen vil søndag eller mandag begynne å gå fra Base Camp til flyplassen i Lukla til fots. Det er en tur som vanligvis tar tre til fire dager.

Den profilerte klatreren Bjørn Myrer Lund er turleder for en annen Hvitserk-gruppe, som allerede er i Lukla, har fortalt at det foregår en storstilt redningsaksjon der, forteller Kolderup.

Lund skal ha bidratt i dette redningsarbeidet, ettersom han er anestesisykepleier.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt