Hopp til innhold

Norske hjelpearbeidere til Libya

Fire norske hjelpearbeidere er på vei til Libyas mest voldelige by – til tross meldinger om angrep mot helsepersonell i landet.

Video Johan Storm Munch

Kirurg Johan Storm Munch skal til Libyas mest voldelige by, Benghazi.

Levi Stenseth Røde Kors

Utenlandssjef i Røde Kors, Leni Stenseth.

En kirurg, en anestesilege og to sykepleiere fra Røde Kors reiste i dag til Kairo. Derifra skal de forsøke å ta seg inn i Libya. Gruppa som sendes ned er eksperter på skuddskader og krisesituasjoner.

Følg situasjonen i Libya her
LES: Opprøret sprer seg mot Tripoli

Begrenset kunnskap om situasjonen

– Vi tar sikkerheten alvorlig, og den må være på plass for at vi kan jobbe i slik situasjon, sier kirurg Johan Storm Munch til NRK.

Munch forteller at Røde Kors har begrenset kunnskap om situasjonen i Libya. Mediene i landet er sensurert, og det er få utenlandske journalister som har sluppet inn i landet.

– Det er viktig å komme til området og være i beredskap slik at vi kan komme i gang med hjelpen så raskt som mulig. Vår jobb blir å støtte folk som personlige behandlere og med det utstyret vi har med oss, sier han.

Trenger mat og politi

– Vi har blitt bedt av den internasjonale Røde Kors-organisasjonen om å bistå hjelpearbeidet i Libya og sendte et kirurgisk team til Kairo i dag. Så snart som mulig vil de ta seg over grensa og inn i Benghazi, sier utenlandssjef i Røde Kors, Leni Stenseth.

– Vi vet at tusenvis har tatt seg over grensa til Egypt og at det er et behov for medisinsk assistanse til disse flyktningene. De trenger mat, tepper og nødly. Røde Kors har et særskilt mandat med å hjelpe bortkomne mennesker til å finne hverandre.

De siste ukers uroligheter har ført til et stort press på kapasiteten til helsepersonellet i landet, og behovet for hjelp utenfra er økende.

Mistet kapasitet på sykehusene

– Mange utenlandske statsborgere har reist ut av Libya. Mange av dem jobbet ved sykehusene i landet og derfor har sykehusene mistet mye av kapasiteten i landet samtidig som behovet har økt. Der kommer våre kirurger inn i bildet.

Kirurgene som blir sendt er eksperter på skuddskader.

– Røde Kors er bekymret over opplysninger om at helsepersonell har blitt angrepet i urolighetene. Det er en ustabil situasjon som er forbundet med risiko.

I tillegg sendes medisinsk materiell som kan behandle opptil 1200 pasienter i 10 dager.

– Helsedirektoratet skaffet på kort varsel dette medisinske utstyret, og Utenriksdepartementet bistår med finansieringen. Vi er takknemlige for at de kunne bidra til at vi så raskt kan sende av gårde, sier Stenseth.

Rundt 50 frivillige i Benghazi

Den libyske hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne har vært i sentrum av den libyske byen Benghazi den siste tiden, hvor rundt 50 frivillige gir førstehjelp til skadede demonstranter, sørger for transport til sykehus og skaffer blod til sykehusene. Organisasjonen har støttet fire sykehus med medisinsk utstyr.

Video Opprørere og miltære står sammen i Benghazi

Situasjonen i Benghazi kritisk. Nærmere 1000 mennesker skal ha blitt drept i byen de siste dagene.

Foto: Nyhetsspiller

SISTE NYTT

Siste nytt