Norske hjelpearbeidere løslatt i Hellas

Tre norske hjelpearbeidere som har hjulpet flyktninger ved grensen mellom Hellas og Makedonia, er løslatt etter å ha blitt pågrepet i Hellas.

Charlotte Vestli

– Det er ekkel følelse blant oss i campen nå, sier Charlotte Vestli, daglig leder i Northern Lights Aid.

Foto: Privat

Hjelpearbeidernee ble onsdag kveld pågrepet av gresk politi i Idomeni ved grensen til Makedonia, opplyser organisasjonen Northern Lights Aid.

– De ble pågrepet for å ha båret walkie-talkies på vei til en av leirene i Idomeni, sier daglig leder Charlotte Vestli til NRK.

De frivillige jobber for en gresk organisasjon og hjelper flyktninger i Idomeni.

– Under arrestasjonen måtte de ta av seg alle klærne, noe de opplevde som ubehagelig. De ble satt i arresten og fikk ringe hjem. De blir fremstilt for dommer nå på morgenkvisten i Hellas, sier Vestli.

Torsdag formiddag møtte de tre til fengslingsmøte. Kommunikasjonsansvarlig i Northern Lights Aid, Henrik Kjellmo Larsen, opplyser at de nå er ute.

– De er ute. Alt er bra. En advokat skal møte i deres sted når saken kommer opp i oktober. De kan forlate landet om de ønsker. En frivillig organisasjon som står for store deler av pengeinnsamlingen der betaler boten på 850 euro. Årsaken var at de bar radio og at en av jentene hadde et arbeidsredskap, en kniv, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Ble varslet onsdag kveld

Hjelpearbeiderne er en del av en større gruppe hjelpearbeidere som ble pågrepet, skriver Adresseavisen.

Larsen i Northern Light Aid, fikk ved 21-tiden onsdag informasjon om at 29 frivillige hjelpearbeidere var pågrepet av gresk politi.

Han sier til Adresseavisen at Utenriksdepartementet er informert om saken, og at Norges ambassade og familiene til de pågrepne er varslet.

– Vi er kjent med saken og vil følge opp med greske myndigheter i dag, opplyser pressekontakt Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Ifølge Vestli er ikke forholdene ved fengselet særlig bra.

– Det er ekkel følelse blant oss i campen nå. Det er veldig rart, sa Vestli torsdag morgen.

Idomeni

Situasjonen er spent ved grensen mellom Hellas og Makedonia.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.