Hopp til innhold

Norske fanger på plass i Nederland

VEENHUIZEN (NRK) – Det er heldigvis ikke slik at man kan velge hvilket fengsel man skal sone i, sier justisminister Anders Anundsen. I dag var den offisielle åpningen for norske fanger som er sendt til Nederland for å sone straffen sin.

Norges justisminister og nederlands statssekretær

Den nederlandske statssekretæren Klaas Dijkhoff ga en symbolsk nøkkel til fengselet til justisminister Anders Anundsen.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Det var justisminister Anders Anundsen som åpnet det nederlandske fengselet som skal huse de norske fangene. Norge overtok Norgerhaven fengsel 1. september, og Anundsen erklærte seg stolt på åpningen i dag.

Gir nederlandske arbeidsplasser

Celle Norgerhaven

En celle står klar i Norgerhaven der de norske fangene skal sone.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

En symbolsk nøkkeloverrekkelse ble gjennomført. Anundsen overtok nøkkelen for fengselet som skal ledes av en norsk direktør, blant andre. Og det var ikke bare norske medier som har fulgt denne saken. Også nederlandske medier var møtt opp for å dekke.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon. Vi har for mange soningsplasser og dere har for få. I tillegg gir dette arbeidsplasser her i landet, sa den nederlandsk statssekretæren Klaas Dijkhoff til NRK.

Avtalen er inngått for å avhjelpe soningskøen i Norge. De første norske fangene som skal sone i leide celler, er allerede på plass. Men løsningen er omstridt.

– Norske fanger kan ikke velge

Advokatforeningen mener at fanger som overføres trenger bedre rettshjelp og understreker at det er viktig å følge nøye med på om prosjektet blir gjennomført på en forsvarlig måte.

– Det er heldigvis ikke slik i Norge at man kan velge hvilket fengsel man kan sone i. Det er kriminalomsorgen som bestemmer hvilket fengsel man skal til og reglene her er de samme som hjemme i Norge, sa justisminister Anders Anundsen etter nøkkeloverrekkelsen.

Daglig leder i For Fangers Pårørende (FFP), Hanne Hamsund, mener overføringene bryter med flere av prinsippene i norsk kriminalomsorg, ikke minst nærhetsprinsippet, at man skal få sone i nærheten av hjemstedet.

Etter at denne saken ble kjent har andre land også tatt kontakt med Nederland for å høre om de kan eksportere fanger.

SISTE NYTT

Siste nytt