NRK Meny
Normal

Norske Erlend reddet liv i Sør-Sudan: – Mangler alt som trengs i en stat

Ti prosent av barna som bor i området hvor den norske hjelpearbeideren Erlend Grønningen har arbeidet det siste halve året, dør før de fyller fem år.

Erlend Grønningen i Sør-Sudan

FIKK HJELP: Erlend Grønningen var med å sørge for at Malou (4,5) fikk den hjelpen han trengte etter å ha fått i seg kaustisk soda.

Foto: Leger uten grenser

– Det er mangel på all infrastruktur som trengs i et samfunn. Det er mangel på trygt drikkevann, usikkerhet om matsituasjonen, dårlig utbygget skolevesen. Folk flest har lite eller ingenting. De mangler egentlig alt som skal til for å bygge en stat, sier Erlend Grønningen til NRK.

Han kom for kort tid siden hjem til Norge, etter et seks måneder langt opphold i Sør-Sudan. Her har han jobbet ved et av Leger uten grensers sykehus i Gogrial i Warrap.

Høy barnedødelighet

Selv om dette området er relativt fredelig, er helseutfordringene store.

– Ti prosent av barna dør før de fyller fem år, og to prosent av gravide dør i barsel. Det er mye luftveisinfeksjoner og diaré, og i høst hadde vi et stort malariautbrudd, sier Grønningen.

Fra sykehuset i Gogrial i Sør-Sudan

PUSTEPROBLEMER: Disse barna fikk blodforgiftning kort tid etter fødsel, og trengte hjelp for å puste.

Foto: Leger uten grenser

I løpet av høstens malariautbrudd behandlet sykehuset over 30.000 barn. Det at noen ikke overlever blir en del av hverdagen.

– Når man jobber der ser man mange barn dø. Men man kan ikke tenke for mye på det, for det er så mange som overlever. Man må glede seg over det, sier Grønningen.

– Som nabogutten

Et av de mange barna som gjorde inntrykk på nordmannen var 4,5 år gamle Malou. Han kom til sykehuset for omtrent et år siden, kraftig dehydrert og underernært. Det var ikke mulig å få i ham mat. Til slutt ble det klart at gutten hadde fått en skade på spiserøret etter å ha drukket kaustisk soda.

– Vi fikk lagt inn et kateter som vi fikk gitt ham mat gjennom, men det tok lang tid før noen ville operere. To dager før jeg dro ble han endelig sendt til Kenya for operasjon. Det var noe av det beste som skjedde der nede. Man blir like glad i ham som nabogutten hjemme, sier Grønningen.

Håper på barna

Mann angrepet med spyd i Sør-Sudan

SKADET: Denne mannen ble angrepet med spyd etter en krangel. – Voldsbruken gjennomsyrer samfunnet, forteller Erlend Grønningen.

Foto: Leger uten grenser

Landets ledere krangler fremdeles om maktfordelingen i landet. Grønningen mener verdenssamfunnet må fortsette å støtte opp om den unge staten.

– Det må tenkes langsiktig. Selv om konfliktene blusser opp kan man ikke trekke seg ut. Sivilbefolkningen vil være de skadelidende, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt