NRK Meny
Normal

Norske Elida fra åstedet: – Folk reagerer med sjokk og vantro

Frilansjournalist og student Elida Høeg befinner seg like ved der angrepet skjedde i Paris. Hun sier at en «sjokkerende stillhet råder i gatene».

Sjokk og kaos i Paris

SJOKK OG VANTRO: Væpnet med kalasjnikov og pumpehagle stormet to maskerte menn inn i lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Elida Høeg (innfelt) sier at «sjokk og vantro» preger Paris timene etter angrepet.

Foto: NTB Scanpix

Tolv personer ble drept da maskerte menn stormet inn i redaksjonslokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo og begynte å skyte. De to angriperne er fortsatt på frifot.

Elida Høeg fra Oslo, frilansjournalist og mediestudent i Paris, befinner seg onsdag ettermiddag i nærheten av åstedet. Hun sier at franskmennene «reagerer med sjokk og vantro» etter angrepet.

– Akkurat nå er jeg like ved der angrepet skjedde. Situasjonen her er trist og på en måte rolig. Ambulansene er i gang med å kjøre ut skadde og naboer legger ned blomster, forteller Høeg på telefon til NRK.

– Redde for økt frykt i Paris og mer skepsis overfor hverandre

Den norske studenten beskriver at en «sjokkerende stillhet råder i gatene», og at folk «ikke helt klarer å forstå det som har skjedd».

– Folk vet ikke hva de skal tro eller hva dette angrepet innebærer. Det er mange som er redde for økt frykt i Paris og mer skepsis overfor hverandre i byen, sier Høeg.

Høeg forteller at det venstreorienterte satiremagasinet Charlie Hebdo har en viktig posisjon i det franske samfunnet, og at satiriske magasin i Frankrike er krassere og setter ting mer på spissen.

Utenriksdepartementet ber nordmenn som er eller skal til Paris nå utvise forsiktighet etter angrepet i den franske hovedstaden.

Elleve er drept og flere skadet i et angrep mot det satiriske ukebladet Charlie Hebdo i Paris.

SE VIDEO: Tolv personer ble drept da maskerte menn stormet inn i redaksjonslokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo og begynte å skyte.

– Frankrike er i sjokk etter denne terrorhandlingen

En rystet president François Hollande var kort tid etter terrorangrepet på plass ved åstedet.

– Dette er et angrep på ytringsfriheten, sa han.

Hollande var tydelig preget av angrepet og kalte det en terrorhandling da han møtte pressen utenfor satiremagasinets redaksjonslokaler.

– Frankrike er i sjokk etter denne terrorhandlingen, sa presidenten og bekreftet at elleve mennesker var drept.

Kort tid senere ble dødstallet oppjustert til tolv. I tillegg er rundt 20 såret, flere av dem svever mellom liv og død. Sikkerhetsberedskapen er hevet til høyeste nivå i hele Paris-regionen, og de to angriperne er fortsatt på frifot.

Terrorister skyter mot politiet

SKYTER MOT POLITIET: Bilder skal vise terroristene i det de avfyrer skudd mot politiet i det de forsøker å flykte fra redaksjonslokalene.

Foto: ANNE GELBARD / Afp

Karikaturtegninger av profeten Muhammed

En kilde med nær kjennskap til etterforskningen sier at en væpnet mann kapret en bil og kjørte over en fotgjenger mens han forsøkte å kjøre vekk.

Ifølge øyenvitner ble bladets lokaler stormet av to maskerte menn med kalasjnikover og en bombekaster ved lunsjtider onsdag. Det brøt ut en skuddveksling med politiet, og blant de drepte skal det være to politifolk.

Charlie Hebdo har flere ganger provosert muslimer med å trykke karikaturtegninger av profeten Muhammed. Til tross for demonstrasjoner og trusler, fortsatte bladet å trykke omstridte Muhammed-karikaturer, og i januar 2013 ga det ut et spesialnummer som inneholdt karikaturer om profetens liv.

Skadet etter skyting i Paris

HJELPER SKADDE: En mann blir fraktet inn i ambulanse etter å ha blitt skadet i angrepet mot Charlie Hebdo.

Foto: Philippe Dupeyrat / Afp

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt