Hopp til innhold

Norske Ebba kan bli valgets dronning

(KALMAR, NRK) Hun får æren for at den blå regjeringsdrømmen fortsatt lever. Ebba Busch Thor og Kristdemokraterna kan bli redningen for de borgerlige i det svenske valget.

Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thor har fått Kristdemokraterna over sperregrensen og er nå i medvind frem mot valget 9. september. Dette bildet er tatt under et valgkamparrangement fredag i Kalmar.

Foto: Eirik Veum / NRK

Flere kommentatorer har allerede utpekt partileder Ebba Busch Thor som den svenske valgkampens dronning.

På få uker har Kristdemokraternas økt sin oppslutning fra 2,1 til 6 prosent. Ved at partiet havner over sperregrensen øker sannsynligheten for et regjeringsskifte.

– Det er veldig moro, men vi er ikke ferdige før alle har stemt. Først da vet vi om Sverige får et skifte. Vi trengs for å få en ny og sterk borgerlig regjering, sier Ebba Busch Thor til NRK.

Ebba Busch Thor er både norsk og svensk statsborger. Hun har vært leder for Kristdemokraterna siden 2015.

Det har vært en krevende valgkamp for den 31-årige tobarnsmoren. Arbeidsdagene har startet grytidlig og var til over midnatt.

Nå ser det ut til at innsatsen gir resultater. Ebba Busch Thor kan bli de borgerliges trumfkort etter valget.

Ebba Busch Thor holder fortsatt liv i drømmen om en borgerlig regjering

Ebba Busch Thor holder fortsatt liv i drømmen om en borgerlig regjering

Foto: Eirik Veum / NRK

Sammen med Moderaterna, Centerpartiet og Liberalerna utgjør Kristdemokraterna det borgerlige regjeringsalternativet Alliansen.

De utfordrer den rødgrønne regjeringen bestående av Miljöpartiet og Socialdemokraterna.

Sosialdemokratenes svik

– Folk har fått nok. Det er så mange som ikke får hjelpen de trenger. Helsekøene har doblet seg under sosialdemokratenes regjeringsperiode. Velferden har blitt dårligere, mener Thor.

Hun omtaler situasjonen i helsevesenet som en krise.

– Du bruker ordet velferdssvik. Det er et ganske hardt uttrykk.

– Ja, det er det, men det er 108 000 personer i Sverige som har ventet altfor lenge på å få spesialistbehandling eller operasjon, sier Ebba Busch Thor.

På hjemmebane

Fredag besøkte Ebba Busch Thor byen Kalmar sørøst i Sverige. I dette området har hun bred støtte. I enkelte kommuner får partiet over 30 prosents oppslutning på meningsmålingene.

Ruth Palm

Ruth Palm skal stemme på Kristdemokraterna.

Foto: Roy Pettersen / NRK

– Det må være noen som fokuserer på de gamle også, det gjør hun på en svært god måte. Det er viktig at Kristdemokraterna er i Riksdagen, sier Ruth Palm.

Svært jevnt

Fredag publiserte Aftonbladet sin siste meningsmåling. Der får Kristdemokraterna seks prosents oppslutning. Den borgerlige koalisjonen lander på 39,9 prosent. Det er vel ett prosentpoeng foran de rødgrønne.

Sverigedemokraterna får 18,1 prosent.

Valgkampen i Sverige går nå inn i sin siste uke. Det blir en jevn sluttspurt frem mot valgdagen.

Både Stefan Löfven fra Socialdemokraterna og Moderaternas Ulf Kristersson ønsker å bli Sveriges statsminister. Foreløpig er det helt åpent hvem som blir valgvinner.

Socialdemokraternas Stefan Löfven og Ulf Kristersson fra Moderaterna

Socialdemokraternas Stefan Löfven og Ulf Kristersson fra Moderaterna. Löfven vil fortsette som statsministrer, Kristersson vil ta over.

Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix

For de borgerlige så vil det sannsynligvis være nødvendig å få støtte fra det innvandringskritiske Sverigedemokraterna for å etablere en stabil regjering.

LES OGSÅ: Disse kjemper om makten i Sverige

Foreløpig er det ingen som ønsker å samarbeide med partiet fra ytre høyre fløy, men det kan endre seg etter valget.

– Jeg mener at alle partier bør behandles med respekt. Vi skal ikke ha noen særbehandling av Sverigedemokraterna. Nå står Jimmie Åkesson overfor et valg. Vil han la Stefan Löfven fortsette å kjøre ned velferden eller vil han støtte Ulf Kristersson, sier Thor.

SISTE NYTT

Siste nytt