NRK Meny
Normal

Norske demokrater heier på Trump

Stemmene på vår side av Atlanteren kan bli avgjørende i presidentvalget. Og det at de bor langt hjemmefra, reflekteres i urnene.

GOP 2016 Trump Donald Trump

SUPERTIRSDAG: For Trump har det utvilsomt vært en meget god tirsdag.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Nesten ni millioner amerikanere bor i utlandet, to av dem i Europa. Til sammen utgjør de demokratiske stemmene fra utlandet hele 17 delegater.

Det er like mye som statene Wyoming eller Alaska.

Hvis Trump blir den republikanske kandidaten, blir det mye lettere for oss å vinne valget.

Christina Skovsgaard
valgvake

OSLO: Her sitter republikanerne og følger med på nattens resultater som tikker inn.

I Norge bor det mellom 23.000 og 30.000 amerikanere, og selv om de bor langt unna, følger de nærmest febrilsk med når resultatene tikker inn.

På den demokratiske valgvaken, tar nestlederen for «Democrats Abroad», Brad Larson, ivrig imot alle amerikanerne som støtter Hillary Clinton eller Bernie Sanders.

– Ved forrige demokratiske primærvalg i 2012, var det Obama mot Obama, da var det ikke særlig stemning her. sier Larson. Han synes at de to kandidatene sørger for en konstruktiv debatt i årets valgkamp.

Trump er mer opptatt av å bygge murer enn broer

Brad Larson

– Man kan ikke akkurat si det samme om republikanerne, de bruker energien sin på dytte hverandre ned, sier Larson.

Han tror at Sanders kanskje vil stikke av med en knapp seier i Norge, etter nattens valgrunde.

Heier på Trump

Den kontroversielle kandidaten som dominerer de republikanske meningsmålingene vekker delte følelser hos demokratene i Norge.

Christina

DEMOKRAT: Christina Skovsgaard har håp for demokratene, selv om det er sjeldent at ett parti får sitte i tre perioder på rad.

Christina Skovsgaard, som er en representant for Demokratene her til lands, håper at Trump vinner nominasjonsvalget.

– Da blir det mye lettere for oss å vinne presidentvalget.

Det hun frykter aller mest, er om Cruz skulle bli valgt til president.

– Han er så ekstrem, og jeg tror han vil prøve å forandre mange lover, som for eksempel retten til abort.

Brad Larson

SKEPTISK:Brad Larson er en av de demokratene som frykter hva Trumå kan finne på å gjøre hvis han kommer til makten.

Nestlederen for de norske demokratene, Brad Larson, frykter Trump mer enn noen annen kandidat. Han sier at han sliter med å sove når han tenker på at mannen med den omtalte sveisen om ett år kanskje vil sitte med fingeren på atom-knappen.

– Trump er mer opptatt av å bygge murer enn broer.

Vil ikke ha Trump

Blant amerikanere i utlandet er heller ikke Trump særlig populær. I en meningsmåling fra begynnelsen av februar, var det Rand Paul som fikk desidert flest stemmer (34,4%).

Austin

STØTTER KANDIDATEN: Austin Rasmussen sier at republikanerne i Norge må støtte den kandidaten som vinner nominasjonsvalget.

Han er nå ute av valgkampen, og dermed ligger Marco Rubio an til å vinne delegatene til de amerikanske velgerne på denne siden av Atlanteren.

Blant disse kom Rubio på andreplass, med dobbelt så mange stemmer som favoritten i hjemlandet, Donald Trump. Utenfor Amerika høstet Trump bare 14% av stemmene, på den siste meningsmålingen.

Austin Rasmussen, en av representantene for «Republicans Abroad» i Norge, sier at Donald Trump egentlig ikke representerer det republikanske partiet.

– Men hvis han nominert som kandidat, er det klart vi kommer til å støtte han. Dessuten er han bevisst ganske utydelig, og derfor er det vanskelig å vite hva han egentlig står for.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt