NRK Meny
Normal

Norske «Mike»: – Jeg vet at det er en fare for at jeg ikke kommer hjem i live

ERBIL/IRAK (NRK): Norske «Mike» skrev testamentet før offensiven startet. Nå skal han kjempe i Mosul.

Nordmann blant soldatene som kjemper mot IS

SLAGET OM MOSUL: Norske «Mike» dro til Irak som frivillig soldat for å være med og gjenerobre Mosul.

Norske «Mike» sitter på planet av en pickup-truck med en automatrifle i hånden. Solen er i ferd med å gå ned, og han er på vei til frontlinjen. På radioen høres stemmer som snakker arabisk.

– Det er IS, sier Mike.

I veien kjører han forbi en fordypning i asfalten – spor etter gårsdagens angrep akkurat her. IS sender ofte bombekastere inn hit, derfor kjører pickupen i stor hastighet.

Mike tror at slaget om Mosul kan bli en kamp på liv og død.

– De har hatt veldig god tid på å forberede seg. Vi vet at de har lagt ut store mengder eksplosiver på veiene vi skal rykke frem på. Og de har minelagt stort sett alle hus i byene vi skal inn i. Så ja, det er en fare for at jeg ikke kommer hjem i live, eller uskadet.

Klarte ikke sitte hjemme

«Mike» – som har kurdiske røtter – sier han ikke hadde samvittighet til å sitte hjemme da IS rykket frem for to år siden.

Derfor dro den den tidligere soldaten i Telemark bataljon til Irak som frivillig soldat. Han har bodd og kjempet ved frontlinjen nord for Mosul i to år. Til tross for noe kritikk, ser han ikke noe galt i at han vervet seg frivillig til å kjempe med de kurdiske peshmerga-styrkene.

Mike

FRIVILLIG SOLDAT: Norske «Mike» på vei til frontlinjen i Mosul.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Det finnes folk hjemme i Norge som stempler meg som en leiesoldat. Men jeg personlig ser ikke noe galt med det jeg gjør. Det er mange nordmenn som har gjort dette før, sier han.

– Her nede kjemper jeg sammen med de samme styrkene som Norge trener opp. Egentlig gjør vi samme jobb, men på litt forskjellige måter.

Da han dro, ga han et løfte til seg selv: Han skulle hjelpe til med å gjenerobre Mosul. Han hadde ikke forestilt seg at det ville ta så lang tid. Nå er han glad for det snart er over.

– Egentlig føler jeg lettelse over at det snart er over, sier han.

Samtidig føler han på alvoret i situasjonen.

– Jeg begynner å kjenne litt på det nå, det gjør jeg. Men samtidig er jeg innstilt på å gå hele veien, og gjøre ferdig jobben. Jeg satte meg et mål for to år siden, og det skal jeg fullføre.

Kristin Solberg i Erbil, Irak

Skriver testamente

Kvelden før han reiser til fronten, møter «Mike» en kamerat i Erbil. Han har siste perm før Mosul-offensiven starter og vil gjøre de siste forberedelser. Det innebærer ikke bare å kjøpe proteinpulver – «Det kan bli lite mat, pulveret forhindrer muskelsvinn» – men også å tenke på familien hjemme i Norge.

Han ber kameraten om en tjeneste.

– Dette er da testamentet mitt i tilfelle noe skulle skje. Det står hvem som arver hva, og det jeg trenger fra deg er underskrift, sier «Mike».

Kameraten underskriver som vitne.

Mike skriver testamente

TESTAMENTE: Nordmannen får kompisen til å underskrive testamentet som vitne.

Foto: NRK

Mot Mosul

«Mike» står i en skyttergrav og peker mot neste landsby.

– IS befinner seg i nabolandsbyen som du ser der borte. Til tider kommer de også nærmere.

Nå har Mosul-offensiven startet, og «Mike» kan rykke frem. Men han tror kampen om Mosul kan bli lang.

– Før eller senere vil vi ta Mosul. Spørsmålet er hvor mye motstand de vil gi, hvis de skulle bestemme seg for å kjempe til sistemann, kan det tenkes det tar lenger tid enn mange tror.

Mike i Mosul

MOSUL-OFFENSIVEN: «Mike» er klar for å kjempe med de kurdiske peshmerga-styrkene.

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt