Norskbestilt milliardrigg sank i Sør-Korea

En oljerigg som var under bygging for det norske selskapet Odfjell Drilling, sank i morges ved et verft i Sør-Korea. National Oilwell Varco har utstyr på riggen og det var flere norske ansatte som jobbet på riggen da den gikk ned.

Okbo og rigg

Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) ligger i den sørkoreanske byen Okbo. Innfelt et bilde av riggen Deepsea Stavanger, som er søsterrigg av riggen som sank i morgens.

Foto: Wikipedia Commons/DSME

– Det har trengt vann inn i skroget på en rigg vi har bestilt fra verftet DSME i Sør-Korea. Skroget står nå på bunn ved kai, sier pressekontakt i Odfjell Drilling, Gisle Johanson, til NRK.no.

Han forteller at Odfjell nå avventer mer informasjon fra det sørkoreanske verftet om hva som har skjedd med riggen «Deepsea Aberdeen».

– Det primære for oss nå er at alt er i orden for personellet på riggen. Alt vårt personell er gjort rede for og de befinner seg vel, sier Johanson.

Han sier at det så langt heller ikke er meldt om personskader hos noen av de sørkoreanske arbeiderne, men at det ikke er bekreftet.

Deepsea Aberdeen

«Deepsea Aberdeen» tok lørdag inn vann og sank ved kaien. Bildet er brukt med tillatelse fra gCaptain.com

Foto: gCaptain

NOV har nedsatt beredskapsgruppe

National Oilvell Varco (NOV), som har sitt norske hovedkontor i Kristiansand, har levert deler av utstyret om bord på riggen.

National Oilwell Varco har 38 medarbeidere som jobbet om bord på riggen med oppstart og installasjon av utstyr da riggen gikk ned ved Daewoo-verftet i Sør-Korea. Blant dem var seks nordmenn.

Tor Henning Ramfjord

Administrerende direktør Tor Henning Ramfjord ved National Oilwell Varco Norway sier han er glad for at deres ansatte er i sikkerhet etter at en oljerigg under bygging sank i Sør-Korea.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Ingen av de ansatte fra NOV har fått fysiske skader og alle i sikkerhet, sier administrerende direktør Tor Henning Ramfjord i National Oilwell Varco Norway til NRK.

Han forteller at de norske ansatte var fra Kristiansand og Stavanger.

National Oilwell Varco har nedsatt en beredskapsgruppe i forbindelse med hendelsen.

– Vi har vært i kontakt med alle de seks nordmennene som nå blir ivaretatt. Vi er glade for at alle er i sikkerhet, sier Ramfjord.

– Vi følger opp våre folk i henhold til våre rutiner. Det er viktig med oppfølging og debrifing etter en slik hendelse. Det er alltid dramatisk når en så stor rigg synker, sier han.

– Ikke NOV sin skyld

Ramfjord vet ikke årsaken til at riggen sank, men forklarer at det ikke har noe med utstyret som National Oilwell Varco har levert.

– Vi vet at uhellet ikke skyldes utstyret vårt. Dette er noe verftet må svare for, sier han.

National Oilvell Varco er et internasjonalt selskap med rundt 4000 ansatte i Norge.

Det er rundt 50 norske NOV-ansatte som for tiden jobber i området der riggen sank.

– Det er mange verft vi jobber på, så det er mye å gjøre for våre folk, sier Ramfjord.

Han vet ikke hva som skjer med nordmennene som var på riggen som sank.

– Vi avventer for å se hva som skjer med riggen, men det er nok av arbeid ellers i området, sier Ramfjord.

For ett år siden veltet en borerigg på verftet Jurong i Singapore . Den gang ble det dramatisk for flere av de 15 nordmennene ved National Oilwell Varco som arbeidet på riggen og måtte hoppe i sjøen. Ingen av de norske ansatte ble skadet.

Skulle vært ferdig til våren

«Deepsea Aberdeen» skulle vært ferdig og bli overlevert Odfjell Drilling i løpet av andre kvartal 2014

Ifølge offshore.no har Odfjell Drilling inngått en kontrakt med oljeselskapet BP om å leie ut riggen. Kontrakten skal være verdt minst sju milliarder norske kroner.

Prisen på riggen skal være fire milliarder kroner. Så langt er ikke konsekvensene av ulykken lørdag morgen klare, hverken når det gjelder om riggen kan være ferdig i tide eller om de økonomiske sidene ved en eventuell utsettelse.

– Vi må komme tilbake til de økonomiske konsekvensene når vi får kartlagt dem. Rent juridisk og ansvarsmessig er dette verftet sitt ansvar, sier pressekontakt i Odfjell Drilling, Gisle Johanson, til NRK.no.

Riggen «Deepsea Aberdeen» er en tilnærmet kopi av de to Odfjell-eide riggene «Deepsea Atlantic» og «Deepsea Stavanger».

SISTE NYTT

Siste nytt