NRK Meny
Normal

Norsk uenighet om rakettskjold

Det er stor uenighet innad i regjeringspartiene om Norge skal si ja til NATO-tilslutning til et amerikansk rakettforsvar i Europa.

Rakettskjoldet
Foto: AP

NATO kan allerede på toppmøtet i Bucuresti i april måtte ta stilling til om alliansen skal koble seg opp mot det planlagte amerikanske rakettforsvaret basert i Tsjekkia og Polen.

 

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Foto: NRK

Erklært motstand

Den rød-grønne regjeringen i Norge har allerede nedfelt motstand mot disse planene i Soria Moria-ærklæringen fra 2005. I erklæringen heter det at "regjeringen skal arbeide for å skrinlegge dagens planer om rakettforsvar."

Men når saken på nytt blir aktuell utover vinteren og våren, må regjeringen bestemme seg for om de ønsker å fortsette sin prinsipielle motstand, eller å innse at saken i realiteten er avgjort.

 

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Ny problemstilling

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier problemstillingen har endret seg siden Soria Moria-erklæringen.

- Det som er annerledes er at i 2005 var det snakk om at NATO vurderte å etablere et rakettforsvarssystem. Det som i dag er aktuelt å vurdere, er det amerikanske prosjektet. Altså ikke et NATO-prosjekt, men at USA bygger sitt eget rakettforsvar. Så det er en annen type problemstilling, men en som også NATO må vurdere, sier Støre.

Det kan bli vanskelig for Norge å stemme mot et forslag om å koble seg til de amerikanske rakettforsvarsplanene, som har skapt et spent forhold mellom USA og Russland.

- Det vil jeg ikke ta stilling til nå, dette får vi diskutere og forberede oss på, sier Støre.

- Tydelig erklæring 

Ikke alle er enige i at forutsetningene for motstand mot rakettforsvaret er forandret siden Soria Moria-erklæringen.

Forsvarspolitisk talsmann Bjørn Jacobsen fra SV mener at erklæringen tydelig viser Norges motstand mot rakettskjoldet.

- Dette har NATO visst hele tiden. Jeg er sikker på at NATO leser Soria Moria-erklæringen på sikkerhetspolitikk like grundig som jeg gjør. Der er den tydelig og klar, det politiske grunnlaget for den har jo ikke endret seg, sier Jacobsen.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere advart mot USAs planer, og sa at Norge ikke ville godta et slikt rakettskjold.

Les: Stoltenberg i mot USAs rakettskjold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt