NRK Meny
Normal

UD godkjente eksport av norsk dataprogram til Gaddafis elitestyrker

Utenriksdepartementet (UD) godkjente i 2009 at et norskutviklet dataprogram ble eksportert til Muammar Gaddafis elitestyrker i Libya.

Programvaren var en del av et britisk kommunikasjonssystem som skulle eksporteres fra Storbritannia til bruk i den såkalte 32. brigade, en hæravdeling bestående av Muammar Gaddafis mest betrodde menn, skriver Aftenposten.

– Vi var veldig skeptiske

Det er dokumenter, funnet i en bunkers i utkanten av Tripoli etter at opprørerne tok kontroll over hovedstaden i august, som avslører at et norskutviklet dataprogram skulle effektivisere Gaddafis elitesoldater.

Dokumentene viser leveringsplanen for kommunikasjonssystemet som skulle installeres i ulike typer militære kjøretøyer, blant annet stridsvogner som kan brukes mot angrep fra lufta, ifølge Aftenposten.

Brigaden skal ha vært direkte involvert da opprøret ble forsøkt slått ned i Misrata og hovedstaden Tripoli, hvor tusener av mennesker ble drept.

– Vi var veldig skeptisk da vi først fikk henvendelsen fra General Dynamics UK. Vi er alltid skeptisk til å levere lisenspliktige produkter til land utenfor NATO, sier salgs- og markedsdirektør Egil Andersen i selskapet Teleplan Globe.

Han mener det var et annet politisk klima mellom Vesten og Libya på den tiden kontrakten ble inngått, men sier at saken er svært beklagelig.

– Vi tar selvkritikk. For oss vil denne saken bli en viktig referanse i fremtidige vurderinger, sier han.

Taushetsplikt

Oppgraderingen av kommunikasjonssystemet som skulle komme Gaddafis elitesoldater til gode, var planlagt ferdigstilt den 1.april i år.

Den ble imidlertid avbrutt da opprøret mot Gaddafi og den påfølgende NATO-operasjonen i Libya startet i februar i år.

UD vil ikke kommentere saken med henvisning til taushetsplikten.

Det var det engelske firmaet General Dynamics UK som leverte systemet til Libya. Selskapet er for tiden i hardt vært i Storbritannia for eksport av militært materiell til Libya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt