Hopp til innhold

Norsk-svensk IS-kriger pågrepet i Syria

En profilert norsk-svensk fremmedkriger og IS-rekrutterer er pågrepet i Syria, melder SVT. Politiets sikkerhetstjeneste vil straffeforfølge 33-åringen.

Den profilerte IS-krigeren Michael Skråmo er pågrepet av kurdiske styrker i Syria.

Michael Skråmo er en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria.

Michael Skråmo ble pågrepet mandag i området rundt byen Baghouz.

Se video med Skråmo her.

Dette er det siste IS-kontrollerte området i Syria som nå er i full oppløsning. Det skal ha vært udramatisk da Skråmo overgav seg sammen med flere andre svenske statsborgere.

De som nå overgir seg er krigere som har vært blant de mest lojale i terrororganisasjonen. De fleste er fremmedkrigere. Skråmo skal tidligere ha uttalt at han «heller vil dø enn å overgi seg», skriver avisen Expressen.

Kilder i den svenske sikkerhetstjenesten skal, ifølge svenske medier, vurdere Skråmo som en risiko mot det svenske samfunnet.

Michael Skråmo er norsk statsborger med norske foreldre. 33-åringen har vokst opp i Göteborg, ifølge ABC Nyheter.

Om lag 3000 mennesker, både sivile og IS-krigere, har de siste dagene flyktet fra byen på grunn av den pågående offensiven som den USA-støttede SDF-styrken driver.

Mistenkte IS-krigere kommer ut fra Baghouz for å overgi seg til kurdiske militssoldater.

Mistenkte IS-krigere kommer ut fra Baghouz for å overgi seg til kurdiske styrker i Syrian Democratic Forces (SDF).

Foto: BULENT KILIC / AFP

PST vil straffeforfølge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til VG at de ønsker å straffeforfølge Michael Skråmo. Han er norsk statsborger, selv om han har hatt sitt nettverk i Sverige.

– Han er en norsk borger som vi har etterlyst internasjonalt for pågripelse, og han er siktet for deltagelse i en terrorgruppe (ISIS), sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til avisen.

Trond Hugubakken er kommunikasjonsdirektør i PST

Trond Hugubakken er kommunikasjonsdirektør i PST

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi kjenner ikke omstendighetene rundt den pågripelsen, som heller ikke er bekreftet. Derfor er det for tidlig å si noe den videre prosessen. Hans virksomhet før han dro ned til Syria og hans virksomhet der nede kan vi ikke si noe om på dette tidspunkt, fortsetter Hugubakken.

– Generelt når det gjelder norske fremmedkrigere som pågripes der nede, så ønsker vi å straffeforfølge alle vi mener det er grunnlag for.

Drev rekruttering

Skråmo er en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria for å slutte seg til IS.

Ifølge svenske medier har Skråmo drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

Skråmo har sju barn hvor tre er født i Syria. Hans kone, Amanda, skal ha blitt drept for noen uker siden i et bombeangrep.

De sju barna er kommet over til YPG-militsen og skal være i trygghet.

– Norsk statsborger

Patric Nilsson, pressesjef ved det svenske utenriksdepartementet, følger nøye med på utviklingen i kurdiskkontrollerte områdene. Det er både svenske IS-krigere, kvinner og barn som fortsatt befinner seg i IS-kontrollert område.

– Han er egentlig en norsk statsborgere, han har ikke svensk statsborgerskap. Vi er derfor ikke sikre på om vi skal kommentere dette, sier Nilsson til Aftonbladet.

Det svenske utenriksdepartementet har ennå ikke fått bekreftet at Skråmo har overgitt seg eller hvem som eventuelt har han i sin varetekt.

Les også: – Tilgi oss. Vi vil hjem

Les også: – Norske myndigheter har et ansvar for å få datteren min hjem.

Les også: Politisk strid om retur av IS-krigere

Les også: Redd Barna: Ikke straff IS-barna for foreldrenes gjerninger.

Les også: Frykter fremtidige terrorister: Hent hjem deres kvinner og barn.

SISTE NYTT

Siste nytt