Norsk student løslatt i Japan: – Det har vært veldig tøft

SAITAMA/TOKYO (NRK): Norske Ingrid Martinussen sier det har vært umenneskelige forhold mens hun har sittet i varetekt i Japan, mistenkt for narkotikasmugling. I natt ble hun løslatt.

– Jeg prøvde hele tiden å tenke positivt mens jeg satt der. Det har vært veldig tøft og jeg kan ikke si at jeg har blitt godt tatt vare på, sa Ingrid Martinussen da hun møtte norsk presse i dag.

32-åringen som er student har siden 20. november vært varetektfengslet og sittet isolert på en glattcelle på politistasjonen Omiya Higashi i Saitama utenfor Tokyo.

Hun forteller at cellen var innredet med madrass og sengetøy når hun skulle sove, og at det ellers var tomt.

– Jeg vil gjøre meg ferdig med det jeg holder på med i Japan. Det har alltid vært en drøm å bo her, men nå er jeg ikke så sikker på det lenger.

Martinussen studerer master i miljøstudier ved Sophia-universitetet i Tokyo.

Les mer: Varetektsfengslet i Japan: Kan bli løslatt i morgen

Mistenkt for narkotikasmugling

Saken er ikke ferdig etterforsket og Martinussen har fortsatt status som mistenkt for å ha bestilt og mottatt en pakke med det som skal ha vært kaker som inneholdt 140 gram marihuana fra USA til Tokyo.

Hun har sagt gjennom sin japanske advokat at hun er uskyldig.

Dette er kakene den norske studenten i Japan bestilte fra USA

Dette er kakene den norske studenten i Japan skal ha bestilt fra USA.

– Ifølge den informasjon vi har per nå, er Ingrid frifunnet. Hun har fått igjen passet sitt, PC og mobil. Det betyr at mistankegrunnlaget er svekket, sier bistandsadvokat Farid Bouras.

Bouras sier videre at det vil ta tid før saken henlegges.

Statsadvokaten ville gå gjennom saken på nytt etter at bistandsadvokat Bouras overleverte ny dokumentasjon til etterforskerne. Dokumentasjonen var Twitter-meldinger mellom personen som skal ha sendt pakken fra USA og Martinussen.

– Det er ingenting i disse Twitter-meldingene som tyder på at hun har bestilt narkotika, sier Bouras til NRK.

Stian Sopp, Ingrid Martinussen og Farid Bouras

Familiens talsperson Stian Sopp, Ingrid Martiunussen og bistandsadvokat Farid Bouras.

Foto: KJERSTI STRØMMEN / NRK

Japansk politi har kommet frem til at de ikke har noe bevis i denne saken mot kvinnen. De har hatt henne i varetekt i 20 dager, uten bevis.

Landet er kjent for lav kriminalitet, men også for å presse frem tilståelser i de opp til 23 dagene folk kan sitte i varetekt.

– Beste dagen hittil

Familiens talsperson Stian Sopp har brukt mye tid og krefter på å få Martinussen fri.

– Denne dagen har vært en av de beste fordi Ingrid endelig er satt fri. Det tyngste med hele prosessen har vært uvissheten om hvor lenge må hun sitte i varetekt, hva som skjer eller ikke, sier Sopp.

Bjarne Martinussen

Ingrids bror, Bjarne Martinussen.

Foto: privat

Også bror Bjarne Martinussen som er på vei til Japan for å besøke søsteren sier han er veldig lettet.

– Jeg har ikke snakket med foreldrene mine, men regner med de har samme følelse som meg: Ekstrem lettelse og glede, sier han.

Martinussen var også veldig glad og lettet over å ha blitt løslatt. Hun fikk snakket med sin far etter løslatelsen. NRK var tilstede på politistasjonen da 32-åringen kom ut derfra.

SISTE NYTT

Siste nytt