Hopp til innhold

Norsk-somalisk statsminister må gå

Statsminister Hassan Ali Khaire i Somalia led nederlag i parlamentet da det i dag ble stemt over mistillitsforslag mot ham, melder Reuters.

Statsminister Hassan Ali Khaire

NORSK-SOMALISK: Hassan Ali Khaire kom 21-år gammel som flykting fra Somalia til Vestre Slidre i Valdres.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Ifølge speaker i parlamentet var det 170 stemte for, mens bare 8 ville beholde Khaire, melder Al Jazeera.

– Vi ber Somalias president om å utpeke en ny statsminister, sier speaker i parlamentet Mohamed Mursal Sheikh Abdirahman, ifølge Reuters.

Norsk bakgrun

I 1989 kom Hassan Ali Khaire som 21-åring som flykting fra Somalia til Vestre Slidre i Valdres. I 2002 ble han ansatt i Flyktninghjelpen ved hovedkontoret i Oslo, blant annet som koordinator for deres beredskapsstyrker.

Etter hvert ble han områdesjef for Flyktninghjelpen i Somalia og landdirektør i Kenya og Somalia. 2011–2014 var han regionaldirektør for Afrikas horn basert i Nairobi.

Etter dette jobbet han en periode som avdelingsdirektør i Afrika for det britiske selskapet Soma Oil and Gas.

Delegasjonen fra Flyktninghjelpen spiser lunsj i leiren før angrepet

REGIONALDIREKTØR PÅ AFIRKAS HORN: Her er Hassan Ali Khaire (i 2012) da han var regionaldirektør for Flyktninghjelpen på Afrikas horn, med base i Nairobi.

Han har vært statsminister i Somalia siden 2017.

Mange så på valget av Khaire som et steg i retning av mer balanse mellom de ulike klanene på Afrikas Horn. Han tilhører nemlig subklanen Murusade.

Misfornøyde med sikkerheten

Ifølge Abdirahman kommer mistillitsforslaget etter misnøye med statsministerens innsats for å skjerpe sikkerheten i landet.

– Statsministeren har mislyktes i å etablere nasjonale sikkerhetsstyrker for å øke sikkerheten for de føderale og den statlige regjeringen, sier han til Reuters.

Det har også vært uenighet om når nasjonalvalg skal avholdes. Denne uka har Khaire, president Mohamed Abdullahi Mohamed og ledere for de regionale regjeringene vært i samtaler for å prøve å bli enige om valget skal holdes i februar 2021.

Somalias statsminister Hassan Ali Khaire og statsminister Erna Solberg

TO STATSMINISTRE: I dag måtte Hassan Ali Khaire gå av som statsminister i Somalia. Her er han sammen med Erna Solberg i Davos i 2018.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Vil utpeke ny statsminister

Khaire har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

President Mohamed sier til somalisk statlig radio at han har godtatt kravet om å fjerne Khaire, han begrunnet det i behovet for å bevare samholdet mellom de ulike delene av regjeringa.

«Han (presidenten red.anm.) vil snart utpeke en ny statsminister», står det i pressemeldinga som ligger ute på den statlige radiostasjonens nettside.

SISTE NYTT

Siste nytt