Norsk robot leter etter savnet passasjerfly

Søket etter flyet fra Malaysia Airlines MH 370 som forsvant i fjor, har så langt ikke gitt noen resultater. Nå skal norsk teknologi brukes for å lete i det nye søkeområdet.

En norskutviklet undervannsrobot fra Kongsberg Maritime skal brukes i søket etter passasjerflyet MH 370.

HØYE FORVENTNINGER: Undervannsroboten Hugin skal allerede være i gang med å søke i Indiahavet etter passasjerflyet som forsvant sporløst 8. mars i fjor.

– Hvis flyet er der Hugin søker, så finner Hugin flyet, sier Bjørn Jalving, divisjonsdirektør i Kongsberg Maritime, selvsikkert.

Det knyttes høye forventninger til den avanserte undervannsdronen Hugin, som skal brukes i søk i Indiahavet etter passasjerflyet til Malaysia Airlines, som forsvant på mystisk vis 8. mars i fjor med 227 passasjerer om bord.

Søket etter Malaysia Airlines-flyet har foregått med fly og skip og ulikt undervannsutstyr, men så lang er ingenting funnet.

Allerede i gang med søk

– Vi har drevet med dette siden 1999. Alle store, dype oljefelt i verden er kartlagt med Hugin. Dette er den beste undervannsfarkosten for undervannskartlegging i verden, hevder Jalving.

Roboten skal allerede være i gang med det første dykket etter flyvraket.

Hugin søker i stor hastighet, og har kapasitet til å undersøke 4000 m² i sekundet. Metoden den bruker går ut på å sende ut lyd og analysere ekkoet for å skaffe seg opplysninger om hva som befinner seg under havoverflaten.

Det er konstruksjonen av lydutstyret som er kjernen i aktiviteten ved fabrikken i Horten. Patentet beskyttes godt på grunn av mange forretningshemmeligheter som er skjult i de ulike delene av roboten.

Sandskulptur: Savnede fly MH370 og QZ8501

Sandskulpturen laget av den indiske kunstneren Sudarsan Pattnaik spør: 'MH370 og QZ8501 – Hvor er de?' Pårørende til hundrevis av savnede flypassasjerer har ikke fått svar.

Foto: STRDEL / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt