NRK Meny
Normal

Reddet 18 nedkjølte småbarn

Den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» plukket onsdag opp 70 personer i havsnød utenfor den greske øya Lesvos. Alle måtte behandles for nedkjøling.

Kapteinen hadde barn på fanget

PÅ FANGET: Noen barn ble plassert i sengen til styrkesjefen om bord, noen ble plassert i messa, mens et barn på to år ble plassert på fanget til kaptein Rune Pedersen.

Foto: Redningsselskapet

Redningsselskapet opplyser på sin Facebook-side at redningsaksjonen i Middelhavet var meget dramatisk. Alle migrantene måtte behandles for nedkjøling.

– Et barn omkom før vi ankom stedet. Vi klarte redde alle vi fikk om bord. De var iskalde og våte. Mange liv ble berget, forteller kaptein Rune Pedersen til NRK.

Pedersen sier at det var 18 barn og en gravid kvinne blant 70 personer, som den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss» plukket opp på øya Lesvos onsdag.

– Alle var sjokkerte, livredde og i dårlig form. Det må ha vært en forferdelig opplevelse, sier kapteinen.

18 småbarn reddet av norsk redningsskøyte

OM BORD PÅ REDNINGSSKØYTA: Noen av barna som ble reddet ble plassert i sengen til styrkesjefen om bord, noen ble plassert i messa, mens dette barnet ble plassert på fanget til Morten Lie Wold i Kripos.

Foto: Redningsselskapet

– Jeg hadde et barn på fanget

Pedersen forteller at de var på et annet oppdrag på nordlige deler av Lesvos da de fikk melding om en båt i nød i nærheten. Det var en overfylt båt med migranter og flyktninger som hadde kantret.

– Så satte vi kursen mot stedet i full fart. En gummibåt lå i vannet da vi ankom stedet. Mange mennesker hadde allerede blitt tatt om bord i båtene til Greenpeace og Leger uten grenser, sier han.

Mannskapet på redningsskøyta plukket opp alle fra de to båtene, tørket dem og sørget for å varme dem opp.

– De var i dårlig form. Det var alt fra unger i 10–12 årsalderen til en tolv dager gammel baby. Jeg hadde et barn på fanget mens jeg kjørte båten, sier han.

Små barn om bord

DRAMATISK: Redningsselskapet opplyser at redningsaksjonen var meget dramatisk. Alle migrantene, deriblant 18 barn, måtte behandles for nedkjøling.

Foto: Redningsselskapet

– Min første smell

Kapteinen forteller at oppdraget var en sterk opplevelse.

– Det var den første smellen for meg. Det haglet inn med unger. Men vi holdt hodet kaldt og gjorde en god en jobb for å hjelpe dem. Barna roet seg etter hvert og hele aksjonen gikk veldig bra, sier han.

«Peter Henry von Koss», som vanligvis er stasjonert i Egersund, driver redningsarbeid mellom Lesvos og Tyrkia og bistår i tillegg greske myndigheter med grensekontroll.

I forrige uke ble det opplyst at skøyta har tatt om bord nesten 2000 personer i havsnød.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt