Norsk par satt fast i gjørmehav – reddet av fisker i Thailand

En lokal fisker reddet et norsk par ut av et gjørmehav i Thailand. Nå har klippet av heltedåden spredt seg på sosiale medier. – En bedre ambassadør for den genuine hjelpsomheten, kan man vel ikke tenke seg, sier Arild Hagen om hjelpen han fikk.

Arild Hagen og kona måtte få hjelp da de satte seg fast i gjørme. Videoen er spredt raskt på sosiale medier.

– Plutselig sto jeg med begge beina i et synkehull med kvikkleire, forteller Arild Hagen til NRK.

Paret hadde dristet seg ut i gjørmen med fotoutstyr og stativ for å ta naturbilder av fisker som lever på mudderflatene ved en elvebredd i Krabi, da uhellet skjedde.

Plutselig sto naturfotografen Arild Hagen med begge beina i et synkehull med kvikkleire.

– Jeg greide ikke å komme meg løs, og det ble bare verre når jeg prøvde, sier Arild Hagen til NRK.

Hagens kone, Guo Yaxiang ville hjelpe til, men ble selv fanget i kvikkleiren.

– Vi ble trukket dypere ned da vi prøvde å komme løs, så det var en ganske skremmende opplevelse, forteller Hagen.

Da kom Chat Ubonjinda (44) til unnsetning, en lokal fisker som kjenner naturforholdene godt. Han hadde kommet tilbake fra fisketur da han fikk øye på paret, og skjønte raskt hva som var i ferd med å skje.

Heltedåden ble fanget opp på film og klippet har spredt seg på sosiale medier og plukket opp av internasjonale nyhetsbyråer.

THAILAND-HUMAN-INTEREST/ Norwegian birdwatching couple, Mr Arild Haben and Ms Guo Yaxiang visits Thai fishermen Chat Ubonchinda at his house in the town of Krabi

Arild Hagen fikk sporet opp sin redningmann og takket ham for hjelpen.

Foto: STRINGER/THAILAND / Reuters

Hjalp dem ved å legge seg ned

Naturfotograf Arild Hagen

Naturfotograf Arild Hagen.

Foto: Privat

Chat vasset gjennom gjørmen, reddet først kamerautstyret på tryggere grunn, deretter prøvde han å dra paret løs.

Men det viste seg umulig å dra dem opp fra gjørmen med sin egen vekt.

Dermed la han seg flatt ned på mudderflaten slik at Arild Hagen og kona kunne støtte seg på kroppen hans og på denne måten komme løs.

– Det var en flott redningsdåd fiskeren utførte, uten tanke på egen risiko eller belønning. Mannen gikk så raskt vekk at vi ikke rakk å takke for hjelpen, men i samarbeid med lokal presse og TV greide vi å spore ham opp slik at vi kunne komme på besøk og gi ham takk og påskjønnelse som fortjent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gjørmefisk

Det var fisken blåflekket slamkryper som lokket Arild Hagen og kona Guo Yaxiang for langt ut på mudderflatene. Disse fiskene kommer opp på land ved lavvann og beveger seg bortover mudderflatene ved hjelp av brystfinnene.

Foto: Arild Hagen

Fikk belønning

Guvernøren i Krabi, Pinij Boonlert var også til stede da Chat fikk et gjensyn med det norske paret. Fiskeren fikk en ny fiskebåt med motor som belønning av lokalmyndighetene i Krabi.

– Det er en veldig fin opplevelse at slike mennesker finnes, og uhellet ble til en gladhistorie, sier Hagen, som har arbeidet mange år i NRK:

Chat insisterte på at han ikke ville ha noe i retur for å komme paret til unnsetning.

– Jeg så de var i trøbbel og ønsket å hjelpe. Jeg bare tenkte at å hjelpe noen er en måte å gjøre en fortjeneste, sier han.

Etter at historien har gått verden rundt på internett, er Chat blitt nasjonalhelt. Hagen sier han er et forbilde for de beste kvaliteter et menneske kan ha.

– En bedre ambassadør for den genuine hjelpsomheten, ikke minst blant fattige mennesker, som er så typisk her i Thailand, kan man vel ikke tenke seg. Vi er svært takknemlige for den hjelpen han ga oss i en kritisk situasjon, sier Hagen.

SISTE NYTT

Siste nytt