Hopp til innhold

– Vi håper å være de første utlendingene

Store naturressurser og en velutdannet middelklasse på 30–40 millioner mennesker er noen av grunnene til at norsk næringsliv gjerne vil inn i Iran. Jotun står allerede klare.

Irans atomanlegg i Bushehr

Irans atomanlegg ved havnebyen Busherhr. Jotun håper atomavtalen med Iran skal åpne opp Iran som et nytt marked.

Foto: Mehdi Ghasemi / Ap

Det er firma som har vært registrert for lenge siden som et sovende selskap. Når Iran kommer opp er vi klare til å gå inn, sier Peder Bohlin.

Han er visekonsernsjef i Jotun med ansvar for Midtøsten, Afrika og India. Et område som står for 35 prosent av Jotuns omsetning.

Peder Bohlin, visekonsernsjef i Jotun

Visekonsernsjef i Jotun Peder Bohlin ber regjeringen posisjonere Norge for at næringslivet kan gå raskt inn Iran.

Foto: Jotun / Jotun

Det landet vi mangler aktivitet i er faktisk Iran. De har allerede en malingsindustri som er utviklet ganske bra med tanke på at de ikke har hatt tilgang til utenlandsk teknologi. Konkurransen kommer til å bli ganske tøff.

Tajrish bazaar nord i Tehran

Tajrish bazaar nord i Tehran. En middelklasse på 30–40 millioner gjør Iran til et attraktivt marked.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Venter på klarsignal

NRK erfarer at det er flere norske virksomheter som ønsker å komme inn det iranske markedet.

Disse selskapene ønsker at norske myndigheter gjentar det som ble gjort i Myanmar (tidligere Burma) der Norge var tidlig ute med å posisjonere norsk næringsliv da militærjuntaen løsnet sitt grep om makten. Iran kan bli et nytt lukrativ marked.

For det første vil vi jo følge offisiell norsk utenrikspolitikk. Så vi gjør ikke noe før det kommer en klargjøring. Men Iran er et land med 70–80 millioner mennesker, velutstyrt infrastruktur en god middelklasse, sier Peder Bohlin.

Jotun ser et marked for alle sine forretningsområder i Iran.

– Vi vet at de vil være interessert i våre høykvalitetsprodukter. Kombinerer vi den teknologien med markedsmulighetene så bør det være en suksessformel for Jotun, sier Peder Bohlin.

(Saken fortsetter under bildet)

Stålverk i Iran

Stålverket Alloy Steel i byen Yazd fotografert den 6. april. Beskyttelsesmaling til industri er et viktig forretningsområde for Jotun.

Foto: ATTA KENARE / Afp

Alt henger på atomavtalen

Veien frem er usikker og politisk komplisert. Iran er først nødt til å følge opp sine forpliktelser i atomavtalen. Europaminister Vidar Helgesen, som denne uken var i New Delhi for politiske møter, sier Norge følger EUs politikk også om den amerikanske kongressen skulle velge å ikke ratifisere atomavtalen.

Fordi vi har knyttet oss til EUs sanksjonslinje vil vi følge EU når sanksjonene lettes, og da vil det jo være aktuelt med nytt næringslivsengasjement i Iran, sier Europaminister Vidar Helgesen.

At de ikke er alene om vil rykke inn i Iran i det øyeblikk sanksjonene heves er Peder Bohlin og Jotun meget klar over.

Ja, og det er derfor vi håper å kunne være først ute blant utlendingene.

SISTE NYTT

Siste nytt