Norsk Hydro kan snart starte opp igjen i Brasil

En godkjenning av ny rense-teknologi ved Hydros anlegg Alunorte i Brasil, kan bety at driften starter opp igjen.

Norsk Hydros fabrikk Alunorte i Brasil

Brasils miljømyndigheter har gitt grønt lys til bruk av ny filterteknologi til behandling av bauksittrester. Dette kan bety at Norsk Hydro snart kan starte opp igjen ved sitt anlegg i Brasil.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Brasils føderale miljømyndighet ga i går grønt lys til bruk av ny filterteknologi til behandling av bauksittrester, skriver Hydro i en pressemelding som ble sendt ut i natt.

Det vil forlenge levetiden for et deponi og tillate fortsatt trygg drift ved Alunorte, ifølge selskapet.

Dermed er Alunorte ett skritt nærmere å gjenoppta driften

– Mangler lokal godkjenning

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland sier til NRK at de nå venter på at de også får en tillatelse fra de delstatlige miljømyndighetene til å starte opp igjen.

Halvor Molland

Informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro sier de fortsatt mangler en godkjenning fra de delstatlige miljømyndighetene.

Foto: Nina L. Dauge / NRK

– Vi håper å komme igang igjen så snart som mulig. Denne situasjonen skaper usikkerhet hos kunder og metallverkene i Hydro, som er avhengige av råstoff fra Alunorte.

Vi har nå jobbet med å sikre råstoff fra andre kilder, og har tilgang til alumina ut november. Dermed er det ikke noen umiddelbar krise, men det vil være en betydelig hjelp hvis vi nå får en endelig godkjennelse fra lokale miljømyndigheter, sier Molland.

– Vil starte opp igjen raskt

– Hydro er forberedt på å starte opp igjen driften og gjør alt for å komme tilbake i produksjon, sier John Thuestad, som leder forretningsområdet bauksitt og alumina i Hydro.

Han sier fornyet drift også vil gi positive ringvirkninger og vil gjøre det mulig å fortsette driften også i bauksittgruva Paragominas og ved det deleide aluminiumverket Albras.

Det var sist onsdag Hydro kunngjorde at anlegget som leverer råstoff til aluminiumindustrien skulle stenges ned. Årsaken var at et gammelt deponi er fullt.

Kan drives med halv kapasitet

Selskapet vil jobbe med lokale myndigheter for å få lov til å bruke det nye såkalte pressfilteret ved det aktuelle deponiet. Det nye filteret gjør at det er mindre vann i restene, og den nye tillatelsen gjør det mulig å drive Alunorte på 50 prosents kapasitet.

Alunorte-anlegget har produsert for halv maskin siden mars, da brasilianske myndigheter påla det delvis statseide konsernet å halvere produksjonen.

Ifølge E24 ville stengingen kunne koste Hydro rundt 2 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt