Hopp til innhold

Norsk hotelleier på Kreta: – Grekerne frykter det verste

Jo Fjær ble lei norsk klima og startet hotell på Kreta. Nå oversvømmes han av spørsmål fra usikre nordmenn på vei til den greske ferieøya.

Jo Fjær driver hotellet Mythologia på Kreta

Jo Fjær driver hotellet Mythologia på Kreta.

Foto: Privat

– Jeg svarer på mailer og telefoner hele tiden. Det er fra nordmenn på vei nedover som er bekymret for situasjonen.

Kjær startet hotellet Mythologia på Kreta for syv år siden. Samtidig som krisen startet i Hellas. Han sier han har merket forskjell på hvordan grekerne forholder seg til krisen nå.

– De har vært bekymret lenge, men nå er det verre. Bekymringene har økt spesielt de siste to årene og når frykter grekerne det verste. Det har vært kutt i trygd og lønninger, forteller Fjær.

Bankene stengte mandag

I morges våknet han og alle andre i Hellas opp til nyheten om at bankene holder stengt i seks dager.

Samtidig begynner minibankene å tømmes rundt om i landet, og på fastlandet står folk i kø for å ta ut penger og fylle bensin.

– Vi er da ikke i krig. Folk drar til supermarkedene og hamstrer mat. Men det er vår egen feil at bankene er stengt. Folk har fått panikk og løper til bankene for å redde sparepengene sine, sier drosjesjåfør Leonidas Papaioannou i Aten til NRK.

Også på norske flyplasser har enkelte minibanker gått tomme på grunn av hamstring fra nervøse hellas-farere.

– Bare siden fredag kveld er det tatt ut euro for to millioner kroner i minibankene på Stavanger lufthavn Sola, sier konserndirektør for kommunikasjon Thor-Christian Haugland i Sparebank 1 SR-Bank til NRK.

– Er du engstelig, ta med kontanter

Fjær sier han gir turister som kontakter ham følgende råd:

– De fleste er bekymret for om de skal ta med kontanter. Til dem sier jeg at «hvis du er bekymret, så ta med kontanter. Da slipper du å tenke mer på det». Men det er ikke noe problem her. Her er det fortsatt penger i minibankene, sier Fjær.

Han innrømmer også at reiselivsnæringen har fått merke krisen de siste to årene.

– Hotellene har dårligere dekning, restaurantene er halvtomme og leverandørene selger mindre. Jeg snakker med de lokale grekerne hver dag, og de begynner å helle mot å gå tilbake til Drakmer. Det viser hvor alvorlig de føler at situasjonen er, sier Fjær.

  • Se bildene fra NRKs lesere i Hellas under.
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt