Norsk hotelleier: Ser verre ut enn «Irene»

Jarl Haugedal har brukt de siste timene til å legge ut sandsekker rundt hotellet han eier.

Jarl Haugedal

Den norske hotelleieren Jarl Haugedal ved Hudson river mandag ettermiddag.

Foto: Ole M. Jørgensen

– Jeg kjørte en liten tur i sted. Det er helt dødt. Politibetjenter står på hvert gatehjørne for å passe på. Klokken 14 lokal tid skal det ikke være noen biler på veiene, forteller den norske hotelleieren Jarl Haugedal.

Stengte veier i New York

Alle veier i New York ble stengt for biler fra klokken 14 lokal tid.

Foto: Andrew Burton / Afp

Selv har han sikret hotellet NYC-JC Guest Suites med sandsekker. Hotellet ligger bare 50 meter fra Hudson river.

Haugedal har bodd i New York i 20 år. I fjor sto vannet 1,5 meter opp i kontorlokalene da orkanen «Irene» rammet byen. Nå frykter han at det skal gå enda verre.

– Og nå er det tomt for sandsekker, sier Haugedal.

Hotellet med sine 60 suiter ligger i en skyskraper på 50 etasjer. på Rundt 80 prosent av gjestene på hotellet er norske, opplyser Haugedal.

– Nordmenn tar det med stor ro, men de vet ikke hvordan det er å ære et sted som er helt flatt. Nordmenn er vant til å bo i høyden, og tenker ikke på hva vannstigning på en meter utgjør på et område som er helt flatt og der det bor 10 millioner mennesker, mener Haugedal.

– Ser verre ut i år

Kollektivtransporten i byen ble stoppet søndag kveld. Alle T-baner, busser og regiontog ble parkert for å unngå skader som følge av flom og kraftig vind. Alle ferjene ble lagt i kanaler for å unngå skade.

– Vannet er kommet mye høyere i år enn på samme tid i fjor hvis man sammenligner denne orkanen med «Irene», sier Haugedal.

Han sier meldingene om når orkanen er på det verste varierer med flere timer.

– Vi har gjort alt klart. Nå er det bare å vente, sier Haugedal.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Jarl Haugedal fra Kristiansand eier et hotell i New York, og forbereder seg nå på orkanen Sandy. Sandy er ventet å treffe østkysten av USA i løpet av kvelden.

Jarl Haugedal fra Kristiansand eier et hotell i New York, og forbereder seg nå på orkanen Sandy. Sandy er ventet å treffe østkysten av USA i løpet av kvelden.

Jan Gunnar Solli: – Føler meg trygg i 11. etasje

Solli

PROFF I NEW YORK: Jan Gunnar Solli spiller for New York Red Bulls.

Foto: Mike Stobe / Afp

Den norske fotballprofilen Jan Gunnar Solli (31) spiller for New York Red Bulls. han følger situasjonen fra leiligheten i 11. etasje.

– Det blåser kraftig på utsida. Jeg føler meg trygg her opp, men ser jo hvilke konsekvenser det får, sier Solli til NRK mandag kveld.

Han har vært ute og handlet vann og mat, men frykter ikke orkanen.

– Jeg har fått noen bekymrede telefoner fra familien i Norge. Det var litt sånn i fjor også. Det blir kanskje feil uttrykk å si at «det blåser over», men jeg tror det går bra, sier Solli.

New York møter Washington DC i semifinalen i sluttspillet, og Solli ser ikke bort fra at laget kan gå glipp av noen treninger.

– Jeg får en e-post fra laget i morgen om hva som skjer videre, forteller Solli.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken om forhandlinger: – Kommet til kritisk øyeblikk

Forhandlingene mellom USA og Russland om Ukraina-konflikten er nå i gang i Genève. Dette kan være siste mulighet til å finne en fredelig løsning.