NRK Meny
Normal

Norsk hjelp på vei til Georgia

100.000 mennesker er drevet på flukt på grunn av krigen i Georgia. Flere norske hjelpeorganisasjoner skal bistå dem.

Sør-Ossetiske flyktninger i flyktningeleir i Nord-Ossetia

Flyktninger fra utbryterrepublikken Sør-Ossetia venter på nyheter hjemmefra i en flyktningeleir i Nord-Ossetia i Russland, 11. august 2008.

Foto: VASILY FEDOSENKO / REUTERS

Liv Råd

På vei til Georgia: Liv Råd.

Foto: Merete Jansen / NRK

Hjelpearbeidere fra flere deler av verden er på vei til Georgia for å hjelpe ofrene for krigen.

Norske sykepleiere og leger regner med å være på plass i løpet av det neste døgnet.

Farlig oppdrag

I lokalene til Røde Kors i Oslo fikk 12 personer i dag de siste instruksjonene før det viktige oppdraget i området rundt Gori.

Beredskapssjef Arnulf Thorbjørnsen i Røde Kors advarer de 12 som er håndplukket til oppdraget om at det kan bli farlig.

En av de som skal reise ned, er sykepleieren Liv Råd, som til daglig jobber på akuttmottaket ved sykehuset i Tønsberg. Råd har vært på mange slike oppdrag tidligere, og føler fotsatt en viss usikkerhet når hun drar avgårde.

- Man skal jo være litt spent. Men den internasjonale Røde Kors-komiteen har veldig strenge sikkerhetsregler. De har vært i området siden tidlig på nittitallet, så vi stoler på at de har vurdert situasjonen.

- Har du vært i situasjoner før der du har vært skikkelig redd?

- Ja, det har jeg. Det er veldig ubehagelig, men jeg mener det er viktig at det kommer hjelpearbeidere til krigs- og konfliktområder for å se hva som skjer og formidle det videre.

Store teltleire i Russland

Ifølge FNs høykommisær for flyktninger er minst 100.000 personer drevet på flukt på grunn av konflikten i Georgia den siste uken.

Noen har fått plass på busser, mens andre går til fots med det de klarer å bære under armen.

De beveger seg både nordover og sørover, alt etter hvor de håper på å få hjelp. Mange tusen har også krysset grensen til Russland, hvor de bor i store teltleire.

Flyktninghjelpen har bistått flyktninger i Georgia i 14 år, og har rundt 60 lokale medhjelpere i landet. Ansatte ved kontoret i Norge er nå på vei nedover for å koordinere arbeidet fremover.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson var i formiddag i møte med Utenriksdepartementet for å be om penger til arbeidet.

- Akkurat nå distribuerer vi mat til tusenvis av internflyktninger i Tbilisi. Vi er også aktivt i gang med å kartlegge behovene til mange tusen flyktninger som har kommet til Tbilisi og er aktivt i gang med å prøve å gi dem husly.

Vokser opp som internflyktninger

De som har flyktet fra hjemmene sine den siste uken, kommer i tillegg til alle de som har vært på flukt i Georgia helt siden de to regionene Sør-Ossetia og Abkhazia startet kampen for å bli selvstendige.

- Hundretusenvis av mennesker bor under forferdelige forhold, og har gjort det i 15 år. Barn fødes og vokser opp som internflyktninger i Georgia, uten at de noensinne har vært i Abkhazia, forteller Rasmusson.

Nå sender både Flyktninghjelpen, Røde Kors og en rekke andre organisasjoner hjelp til Georgia.

Tørres Jaeger, sjef for de som drar i felten for Røde Kors, sier den største utfordringen blir å nå frem til dem som trenger hjelpen mest:

- Ofrene, både sivile og militære, har krav på assistanse, og det skal vi sørge for at de får, med de mulighetene og begrensningene vi har. Vi skal yte assistanse uavhengig av hvilken side de er på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt