NRK Meny
Normal

Norsk frivillig på Lesvos: – En helt annen stemning her nå

Natt til søndag trådte avtalen som EU og Tyrkia i kraft, noe som betyr at nye migranter som ankommer de greske øyene fra Tyrkia skal returneres. Flyktningene fortsetter å ankomme, men det er en fortvilet stemning på den greske øya Lesvos.

Flyktninger Lesvos

Flyktninger ankom øya Lesvos og etter at avtalen trådte i kraft. men pågangen har blitt noe mindre, ifølge Quintos, og samtidig så er det langt mer fortvilelse blant de gjenværende flyktningene på øya nå. Her ankommer flyktninger øya søndag.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Den norske frivillighetsarbeideren Kristina Quintano befinner seg på Lesvos for fjerde gang siden jul. Innimellom har hun vært i Aten og Libanon i løpet av fire måneder med intensivt frivillighetsarbeid.

Men de siste dagene har vært langt roligere enn det hun er vant med.

– Det er en helt annen stemning enn det var for bare noen få dager siden, forteller hun til NRK

– Akkurat nå er det stille på havet og på øya. Det er en trykket stemning. De båtene vi tok i land i går er de første som ikke får lov til å bli registrert og reise videre.

Ved midnatt natt til søndag trådte EUs flyktningavtale med Tyrkia i kraft. Den innebærer at migranter som ankommer Hellas fra Tyrkia etter søndag 20. mars, blir sendt rett tilbake.

Det betyr flyktninger skal registreres, få asylsøknaden hurtigbehandlet og så sendes tilbake til Tyrkia.

Kristina Quintano på Lesvos

Kristina Quintano har hatt fire turer til Lesvos siden jul. Hun forteller om andre tilstander enn det har vært tidligere.

Foto: Amanda Tunsberg

– Trist syn

Ifølge Quintano er flyktningene som er igjen veldig fortvilet. I går kveld ble båten med flere tusen av de siste lovlige flyktninger sendt til Aten, og den norske frivillighetsarbeideren forteller at flyktningene sto på båten og jublet.

– Det var nesten nyttårsstemning. Igjen på kaia sto de siste ankomne som ikke får være med en båt lovlig. Den fortvilelsen var bare helt til å ta og føle på, sier hun.

– Det var et forferdelig trist syn og et godt bilde på hvor skillet har gått.

Mange av organisasjonene har begynte å omredigere sine frivillighetsarbeidere vekk fra Lesvos og til andre steder, men Kristina har ikke tenkt å forlate øya enda.

– Vi drar ikke herfra før vi ser at vi faktisk ikke trengs. Det er fortsatt 2000 flyktninger på øya som ikke er flyttet videre, sier hun.

Strengt

Quintano forteller om en langt strengere kontroll nå enn for få dager siden, og færre flyktninger som har klart å ta seg til Lesvos. Fra øya kan de se gresk og tyrkisk kystvakt hyppig patruljere havet samtidig som helikoptrene følger med fra oven.

Og i tillegg er politiet på Lesvos blitt satt i langt høyere beredskap. Det er pansrede busser og politi med våpen rundt flyktningleirene.

– De båtene som har kommet i natt og i morgentimene har blitt hentet inn av kystvakta, fulgt in i havna og fraktet rett til transittmottaket, som ikke lenger skal være et registreringsmottak, men et forvaringssenter, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt