NRK Meny
Normal

Norsk fregatt venter på klarsignal

Ved 20-tida mandag snudde den norske fregatten og resten av fartøyene som skulle hente ut kjemiske stridsmidler fra Syria. Dermed er det fortsatt uvisst når de kan gå i gang med oppdraget.

KNM Helge Ingstad

Kystjegere i lettbåt foran fregatten Helge Ingstad til kai på Kypros før den seilte til Syria.

Foto: Eskil Grendahl Sivertsen / Forsvaret / NTB scanpix

– Vi har sett konturene av en utsettelse en stund, så det kommer ikke overraskende på oss, sier skipssjef Per Rostad til VG om bord på KNM «Helge Ingstad».

Oppdraget må ifølge avisa utsettes blant annet fordi konteinerne med kjemikaliene som skulle hentes ut fra Syria ikke har kommet fram til havnebyen Latakia.

Dermed må den norske fregatten KNM Helge Ingstad inntil videre seile tilbake til Kypros.

– Klan være i Syria under ti timer

Skipet forlot Kypros i helga og ventet søndag kveld i internasjonalt farvann utenfor Syria, klar til innsats på kort varsel.

– Vi venter fortsatt på å få oppdraget om å gå inn i Syria. Dette har foreløpig ikke kommet. Nå går vi tilbake til havn i Limassol, blant annet for å etterfylle drivstoff, sier Lars Magne Hovtun, presse- og informasjonsoffiser i Forsvaret i en pressemelding mandag kveld.

– Selv om vi går tilbake til kai i Limassol, er vi klare til å gå inn i Syria på kort tid når ordren først kommer. Vi vet ikke noe mer om når den kommer, legger han til.

De kjemiske stridsmidlene skal skipes ut fra den syriske havnebyen Latakia.

– Avstanden fra Kypros og over til Syria er kort og når vi får ordre vil det ta oss under ti timer før vi kan være på plass ved kai i Syria, sier Forsvarets pressevakt til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fregattens kartposisjon

Kartutsnitt av KNM Helge Ingstads posisjon mandag kveld klokka 20, norsk tid. Kartet viset også at den norke fregatten har kurs tilbake til Limassol etter å ha snudd.

Foto: Forsvaret

Beskytter frakteskip

Målet for den norske fregatten var å eksortere ut to andre skip som skal transportere de kjemiske kjemikaliene ut at det krigsherjede landet.

KNM «Helge Ingstad» inngår i en gruppe på fire skip som skal hente ut kjemikalier som skal destrueres i henhold til en avtale som skal gjøre slutt på Syrias evne til å fremstille og bruke kjemiske våpen.

Den norske fregatten skal sammen med danske «Esbern Snare» sikre lasteskipene «Taiko» fra Norge og «Ark Futura fra Danmark», som skal frakte ut kjemikaliene.

Fristen for transporten var opprinnelig nyttårsaften, men lørdag sa FN at denne fristen ikke er mulig å holde. De skandinaviske skipene har de siste ukene ligget parat i Limassol på Kypros og drevet felles øvelser før den kommende operasjonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt