Hopp til innhold

Norsk fregatt på sjørøverjakt

Regjeringen vedtok i dag å sende den norske fregatten KNM «Fridtjof Nansen» til EUs anti-piratoperasjon utenfor Somalia.

KNM Fidtjof Nansen
Foto: Fredrik Ringe

Les også: Russisk krigsskip på sjørøverjakt

Den norske fregatten skal delta i i EUs maritime operasjon i inntil seks måneder, ifølge en pressemelding på regjeringen.no. Planlegging og klargjøring av fregatten vil bli iverksatt med sikte på deltakelse fra august i år.

GALLERI: Se bildene av KNM «Fridtjof Nansen»

– Vi gjør dette for å sikre skipstrafikken og trygge forholdene for sjøfolkene. Det er også for å sikre at FNs matvareprogram kommer frem til fastlandet. Og det er selvfølgelig for å hindre den piratvirksomheten vi har sett alt for mye av, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til NRK.

Video nsps_upload_2009_2_27_20_38_20_796.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: «Fridtjof Nansen» skal jakte sjørøvere

Styrken i operasjonen består foreløpig av fartøyer og overvåkingsfly fra Hellas, Storbritannia, Frankrike, Spania, Italia og Tyskland.

Utrygghet

Direktør for internasjonal og nasjonal politikk i Norges rederiforbund Malin Stensønes er glad for at Norge nå bidrar i kampen mot piratene.

– Vi er veldig godt fornøyde med denne beslutningen. Vi har et stort innslag av norske skip i dette området, og piratvirksomheten utgjør en direkte og indirekte trussel mot våre skip, sier Stensønes til NRK.

Årlig passerer rundt 1000 norske skip utenfor Somalias kyst på vei til den viktige Suez-kanalen. Hittil har ingen norske blitt kapret, men det har vært flere angrep av pirater.

– Det skaper en generell utrygghet. Det har vært et høyt antall anslag i dette området, og vi ser at piratene har vært svært brutale i de angrepene de har, sier Stensønes.

I dag sitter 200 sjøfolk som pirat-gisler. Nå er håpet at et sterkt militært nærvær skal gi resultater.

Kostbare omveier

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad trekker også frem viktigheten av å sikre at norske skip skal måtte ta lange og kostbare omveier:

– Vi er jo som en av verdens ledende skipsfartsnasjoner opptatt av å gjøre det som står i vår makt for å trygge norske mannskaper og skip, og det er derfor vi gjør dette, sier Brustad til NRK.

Video nsps_upload_2009_2_27_16_56_10_754.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.


VIDEO:
Dette venter den norske fregatten

Den norske fregatten med en besetning på 150 mann skal inngå i EU-operasjonen «Atalanta» sammen med flere andre europeiske land.
Styrken skal ledes av et nederlandsk marinefartøy og styres fra et britisk hovedkvarter.

Generalinspektør i Sjøforsvaret Haakon Bruun-Hanssen bekrefter at de skal være klare i tide til å takle de utfordringene oppdraget vil by på:

- Vi er godt i gang med forberedelsene. Vi holder på med å trene opp besetningen om bord og nå er det den siste finpussingen og tilspissingen i forhold til det konkrete oppdraget, sier Bruun-Hanssen til NRK.

Uenighet i regjeringen

Tidligere er det fremkommet at det er uenighet i regjeringspartiene om hvor den første av de fem nye fregattene skal settes inn. Strøm-Erichsen og Gahr Støre ville altså bruke skipet utenfor Somalia, mens folk innen Sp ville sende skipet til nordområdene.

- Norge må prioritere ressursene slik at den første fregatten som blir operativ kan plasseres i nord. Vi trenger å forsterke det norske militære nærværet i våre nordområder, sa stortingsrepresentant og tidligere Sp-leder Aslaug Haga.

SISTE NYTT

Siste nytt