Hopp til innhold

Norsk Folkehjelp skal rydde miner for Assad-regimet

Norsk Folkehjelp har inngått en avtale med syriske myndigheter og diktatoren Bashar al-Assad om minerydding i det krigsherjede landet. Det er feil, mener en syrisk flyktning.

Syrias president Bashar al-Assad
Foto: HASSAN AMMAR, AP / OMAR SANADIKI, REUTERS

Allerede i løpet av oktober starter prosjektet i den palestinske flyktningleiren Yarmouk.

I utkanten av Syrias hovedstad Damaskus har Norsk Folkehjelp ansatt 30 lokale syrere, og antallet kommer til å øke til flere hundre med arbeidet som kommer til å vare i mange år.

Hvert 20. minutt eksploderer det en landmine i Syria. Hver tredje syrer bor nær en landmine og det er veldig farlig, forteller Per Håkon Breivik.

Han er leder i Norsk Folkehjelps humanitære mine- og eksplosivrydding.

Vårt arbeid er å hjelpe sivilbefolkningen i Syria, sier han til NRK.

Per Håkon Breivik

LEDER: Per Håkon Breivik leder i Norsk Folkehjelp humanitære og eksplosiver minerydding.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Breivik forteller at i tillegg til de vanlige landminene, som går av hvis noen tråkker på dem, finnes det andre typer improviserte landminer som er større og som gjør mer skade.

Landminer er veldig farlige.

Reagerer på avtalen

Men ikke er alle er fornøyde med Norsk Folkehjelps avtale med den syriske regjeringen.

NRK møter syriske Sami, som bodde i hovedstaden Damaskus. Han er en av nesten 12 millioner syrere som ble drevet på flukt da borgerkrigen brøt ut i 2011.

Sammen med tusenvis av andre syrere, deltok han i demonstrasjonene mot den sittende presidenten Bashar al-Assad. For det ble han arrestert og fengslet, men senere sluppet fri.

Sami fra Damaskus, sier at det er feil å hjelpe Assad med å rydde landminer. Han mener syriske myndigheter kommer til å misbruke avtalen med Norske folkehjelp.

FEIL: Sami spør seg hvorfor ikke Assad-regimets samarbeidspartnere, Iran og Russland, hjelper med å fjerne landminer. Han mener det er feil at Norsk Folkehjelp har inngått avtale med syriske myndigheter.

Foto: MOHAMMED ALAYOUBI / NRK

Nå bor og studerer han i Norge og er leder for den syriske studentforeningen i Norge, men han uttaler seg som en privatperson i denne saken.

Han tør ikke å oppgi sitt fulle navn av frykt for at syrisk politi skal arrestere hans familiemedlemmer som fortsatt bor i Syria.

Det er bra å rydde miner for å redde folk, men hvis minerydding gir anerkjennelse til Assad-regimet, vil det ikke hjelpe folk i Syria.

Han mener at det er feil å hjelpe myndighetene med minerydding. Det burde de klare selv.

Trenger Assad og hans regime støtte fra Norsk Folkehjelp til å fjerne landminer? Hvorfor kan han ikke be Iran eller Russland eller andre om hjelpe, spør Sami, som frykter at regjeringen i Damaskus kommer til å misbruke landmine-avtalen med Norsk Folkehjelp til å sikre seg anerkjennelse av verdenssamfunnet.

Det har vært mye diskusjon i organisasjonen

Breivik fra Norsk Folkehjelp forteller at organisasjonen er blant de tre største i verden når det gjelder minerydding.

Syria er blant landene i verden med sterkest behov for minerydding. I de regjeringskontrollerte områdene mangler de kompetanse på dette. I andre deler av Syria finnes det andre organisasjoner som allerede driver med slikt arbeid.

LANDMINE: Organisasjonen Hvite hjelmer evakuerer en skadd person etter at han tråkket på en landmine.

LANDMINE: Organisasjonen Hvite hjelmer evakuerer en skadd person etter at han tråkket på en landmine.

Foto: BAKR ALKASEM / AFP

Dette handler om humanitært arbeid, påpeker Breivik. Samtidig innrømmer han at det har vært mange diskusjoner både internt og eksternt i forbindelse med avtalen med myndighetene i Damaskus.

Flere har vært kritiske til denne avtalen, men vi har forklart at vi må samarbeide med syriske myndigheter for å få tilgang og for å kunne hjelpe sivilbefolkning i landet. De er har også rett til å få hjelp, sier Breivik til NRK.

Etter snart 12 år med borgerkrig i Syria, er konflikten fortsatt uløst. Nær fem hundre tusen mennesker er drept. Syriske og russiske fly, bomber stadig opprøre nord i landet. Regjeringshæren ble i 2013, anklaget for bruk av blant annet kjemiske våpen og forbudte tønnebomber mot sivile mål i landet.

Flere, deriblant USA og Europa, har innført harde sanksjoner mot landet som har vært isolert i mange år.

Sami forstår at behovet for å hjelpe er stort, men frykter at Syrias president Assad vil fortsette angrepene mot sivilbefolkningen.

I følge tall fra FN, bodde 170000 palestinske flyktninger her i Yarmouk flyktningleir før borgerkrigen børt ut i 2011. Nå bor det rundt 10000 mennesker.

Ifølge tall fra FN, bodde 170.000 palestinske flyktninger leiren i Yarmouk før borgerkrigen brøt ut i 2011. Nå bor det rundt 10.000 mennesker der.

Foto: Hassan Ammar / AP

SISTE NYTT

Siste nytt

Nobelprisvinner vil ikke la seg intervjue sammen

Lederen for det ukrainske Senteret for sivile rettigheter har gitt klar beskjed om at hun ikke ønsker å bli intervjuet side om side med styrelederen for den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial.