Normal

Norsk Hercules til Sierra Leone fullastet med ebola-utstyr

Et norsk militært Hercules transportfly tar mandag formiddag av fra Gardermoen med kurs mot Vest-Afrika. Flyet skal fylles med folk og utstyr som skal være med i kampen mot ebola.

C-130J Hercules på Gardermoen

Forsvaret har fire C-130J Hercules transportfly. De er tidligere blant annet brukt til å fly nødhjelp til Nord-Irak, og skal nå brukes i kampen mot ebolaepidemien.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I oktober ble norske myndigheter enige med Storbritannia om å bistå dem på transportsiden i kampen mot det fryktede viruset som har tatt over 5000 liv.

Tallet på smittede har passert 14 000, ifølge det amerikanske smittevernbyrået CDC.

Lars Gjemble

Lars Gjemble er seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet og bekrefter at flyet skal til Sierra Leone.

Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarsdept.

– Mandag morgen flyr en C-130J Hercules-maskin til Storbritannia, hvor det skal fylles med personell og utstyr, før det flyr videre til Sierra Leone, opplyser seniorrådgiver Lars Gjemble til NRK.no.

Utstyrt med smittevernavdeling

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skal besøke mannskapet om bord i flyet før det letter fra Gardermoen kl. 10 mandag.

Flyet er det samme som det som har vært i beredskap for å raskt kunne evakuere ebolasmittede nordmenn fra Vest-Afrika. Flyet er fullt utstyrt med smittevernutstyr og mannskapet har øvd på en slik evakueringssituasjon, men hittil har ikke flyet vært brukt til det tenkte formålet.

Et annet Hercules-fly ble i høst brukt til å frakte nødhjelp til Nord-Irak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt