Norsk fly nødlandet i Gøteborg etter bombealarm

Et Norwegian-fly har fredag ettermiddag nødlandet på Landvetter i Gøteborg etter bombetrussel. Den antatte gjerningsmannen er pågrepet, men hevder fortsatt det er en bombe om bord.

Politi på flyplassen i Gøteborg

RYKKET UT: Store politistyrker, brannmannskaper og ambulansepersonell rykket ut til flyplassen i Landvetter utenfor Gøteborg. Den antatte gjerningsmannen ble raskt pågrepet.

Foto: SVT

– Det var en person som sa at han hadde lagt en bombe i bagasjerommet, sa Bjor Blixter ved Gøteborg-politiet til Aftonbladet.

Den mannlige passasjeren som framsatte truslene, skal ha oppført seg aggressivt. Etter trusselen nødlandet flyet på Landvetter i Gøteborg klokken 16.30 og ble undersøkt av politiet.

Han ble pågrepet og ført ut av flyet i håndjern like før klokka 17, siktet for luftfartssabotasje.

Den antatte gjerningsmannen ble så brakt til politistasjonen for avhør. Ifølge politiet hevdet mannen også etter pågripelsen at det er en bombe på flyet.

Ingen fysiske skader

Det er ikke meldt om fysiske skader. Passasjerene ble evakuert fra flyet og kjørt vekk i busser. De måtte gå fra all bagasje. Også besetningen ble brakt i sikkerhet.

Politiet opprettet en sikkerhetsavstand på 1000 meter til flyet. Både bombeteknikere og bombehunder ble tilkalt.

Men fordi ingen bombeteknikere var tilgjengelige i Gøteborg, måtte mannskaper tilkalles fra Malmo og Stockholm, skriver nyhetsbyrået TT. Det lot seg derfor ikke gjøre å klarere flyet fredag kveld.

– Det kan ta hele natten eller enda lengre. Sikkerheten er viktigst akkurat nå, og ikke hastigheten, sa politimester Robert Karlsson på en pressekonferanse, ifølge Göteborgs-Tidningen

– Passasjerer i sikkerhet

Norwegian opplyste i 18-tiden at det pågår søk etter en mulig bombe på flyet.

– Vi vet foreløpig ganske lite, men kapteinen på flyet foretok en kontrollert sikkerhetslanding i Gøteborg etter at en passasjer varslet om en bombe i lasterommet. Passasjerene er gått av flyet, som nå blir gjennomsøkt av flyet, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NRK.

– Hva skjer med passasjerene, hvilken hjelp får de?

– Det første som er viktig er at flyet har landet trygt og at passasjerene er i sikkerhet. Hva som skjer videre får vi komme tilbake til, sier Sandaker-Nielsen.

Aftonbladet skriver at Norwegian-flyet er av typen Boeing 737. Flyet tok av fra Kastrup lufthavn i København og var på vei til Gardermoen.

Bombetrussel mot Norwegian-fly

Et Norwegian-fly på vei fra København til Oslo nødlandet fredag i Gøteborg på grunn av en bombetrussel mot flyet.

Foto: Magnus Källeström / NTB scanpix

– Lød som russisk

Totalt skal det ha vært 100 personer på flyet. 94 av dem var passasjerer, i tillegg var det seks besetningsmedlemmer. Alle ble evakuert fra flyet.

Kort tid etter landing sa Blixter til Expressen at de ikke har funnet noen bombe.
Kapteinen bekreftet ifølge politiet at det fantes en mistenkelig gjenstand om bord.

Den antatte gjerningsmannens identitet er foreløpig ikke kjent. Aldersmessig beskrives han som ikke ung. En passasjer sier til dansk TV 2 News at mannen snakket et språk som lød som russisk.

Fraktes til Oslo med nytt fly

Både ankommende og utgående trafikk ble i en periode stanset, men ved 18.30-tida var trafikken kommet i gang igjen.

– Vi kan gjenoppta virksomheten på den delen av landingsbanen som ikke er berørt, sier Swedavias pressesjef Klas Nilsson til Aftonbladet.

Senere fredag kveld opplyste Sandaker-Nielsen om at passasjerene flys til Oslo med et nytt fly. Avgang fra Gøteborg er anslått til å være 20.30.

– På Gardermoen blir passasjerene møtt av en representant fra Norwegian som bistår med informasjon eller bare ønsker å snakke. Passasjerer som skal videre fra Oslo blir innkvartert på hotell dersom det ikke blir ordnet avganger allerede i kveld.

Nødlanding i Gøteborg

NØDLANDET: Flyet som var på vei fra Kastrup i København til Oslo måtte nødlande i Gøteborg. Ingen av passasjerene skal så langt være skadd.

Foto: Flightradar24.com

SISTE NYTT

Siste nytt