Hopp til innhold

Norsk feltsykehus er klart

- Vi er villige til å sende feltsykehus med norsk helsepersonell. Situasjonen på Haiti ser svært alvorlig ut, sier generalsekretær i Røde Kors Børge Brende

Børge Brende Røde Kors

Børge Brende, generalsekretær for Røde Kors i Norge.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Både Røde Kors og CARE er allerede på plass i gatene på Haiti. Redningsarbeid og umiddelbar nødhjelp er viktig de første timene etter katastrofen.

- Røde Kors på Haiti er allerede i gang med å grave i ruienene for å finne overlevende. Folk er fortvilte, og det er garantert store behov for internasjonal hjelp, forteller Børge Brende

Norsk feltsykehus kan sendes

Brende forteller at et helikopter fra Røde Kors skal skaffe oversikt over omfanget av ødeleggelsene.

- Deretter vil det internasjonale Røde Kors be om hjelp fra nasjonale avdelinger. Vi i Norge er klare til å bidra med feltsykehus og helsepersonell dersom vi får en forespørsel, sier Brende.

- Røde Kors i Norge tar den internasjonale appellen fra Haiti om hjelp på alvor og vil stille opp både økonomisk og med nødhjelp for de som er rammet, sier Brende.

Røde Kors gir en million kroner av egne midler til nødhjelpsarbeidet. I tillegg starter organisasjonen en innsamlingsaksjon for de jordskjelvrammede i Haiti.

LES: - Første 48 timane er viktigast

- Få ut folk raskt

Røde Kors arbeider sammen med lokale myndigheter i letingen etter folk som er begravd under bygninger, for å få dem ut så raskt som mulig. Brende understreker at det er helt avgjørende å få inn riktig utstyr til de jordskjelvrammede områdene i løpet av de første dagene.

LES: Fleire tusen kan ha mist livet

Flere redningsteam fra Røde Kors er i gang med arbeidet.

- De som blir reddet må få telt, vann, mat og medisinsk utstyr. Haiti er et av verdens fattigste land, og de vil trolig trenge omfattende internasjonal hjelp i lang tid, sier Brende.

Ei jente blir berga ut frå ruinane av eit samanrast hus.

Ei jente blir berget ut fra ruinene av et sammenrast hus.

Enorme ødeleggelser

Generalsekretær Marte Gerhardsen i hjelpeorganisasjonen CARE forteller at de har sendt inn 100 personer i nødhjelpsteam som i første rekke skal hjelpe folk ut av ruinene, og kartlegge situasjonen slik at hjelpearbeidet kan koordineres på en god måte.

- Vi har kontakt på telefon direkte med våre folk i Haiti. De forteller om en kaotisk situasjon og enorme ødeleggelser. Flere sykehus er rast sammen. Vi vet foreløpig ikke hvordan det har gått med alle våre ansatte, sier Marte Gerhardsen til NRK.no.

Situasjonen i landet er uoversiktlig. De tretti CARE-ansatte i hovedstaden Port au Prince er i livet, mens flere ansatte i distriktene har de ikke fått kontakt med. Mange telefonlinjer og veier skal være ødelagte, så kommunikasjonen er vanskelig.

Marte Gerhardsen

Marte Gerhardsen er generalsekretær i CARE Norge.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Det er store behov for umiddelbar nødhjelp, og få folk ut av sammenraste bygninger og inn på trygge steder. Vi har team ute i gatene nå, og vil så raskt som mulig bruke våre nådhjelpslagre som vi har på Haiti, sier Gerhardsen.

Bekymret for kvinner og barn

Hun forteller at CARE er en stor og erfaren aktør på Haiti, og at de vil bli med i både nødhjelpsarbeidet og i den videre gjenoppbyggingen.

- Vi er spesielt bekymret for situasjonen for kvinner, barn og gravide. Vi vet at de sanitære forholdene blir vanskelige, og det vil raskt spre seg smittsomme sykdommer. Defor vil vårt nødhjelpsarbeid spesielt fokusere på disse gruppene, sier Gerhardsen.

SISTE NYTT

Siste nytt