NRK Meny
Normal

Norsk eurohysteri på flyplasser

Nordmenn stormer til minibankene på flyplassene her hjemme for å sikre seg euro til Hellas-ferien. DNB melder at det har vært opptil 60 uttak i timen i de travleste timene.

Euro som tas ut av en minbak

Mens bankene tømmes for kontanter i Hellas tas det ut store eurobeløp på norske flyplasser.

Foto: Mertens, Kerstin / Samfoto

Den store kontantmangelen i greske minibanker fører til at reiseklare nordmenn flokker seg til minibankene på flere flyplasser i Norge.

Dnb og Nordea, som har minibanker og filialer på mange flyplasser, opplyser at det har vært en enorm etterspørsel etter euro de siste dagene, etter at greske banker ble stengt i seks dager søndag.

– Da eksploderte det. Det har vært 2-3 ganger så stor aktivitet på minibankene siden søndag, sammenlignet med samme periode i fjor. I de travleste periodene har det vært 60 uttak i timen på Gardermoen, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DnB.

Ifølge informasjonsdirektøren har de sett det samme mønsteret ved DNBs automater på Moss lufthavn Rygge, Kristiansand Lufthavn ved Kjevik og Kvernberget Lufthavn i Kristiansund.

– Tredobbelt så stor aktivitet

Også Nordea bekrefter den økte etterspørselen etter euro.

– Det er en voldsom økning. Kanskje tredobbelt så mye som samme periode i fjor. Det er ikke så rart når reisende har blitt rådet til å ta med kontanter, sier kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle i Nordea.

Nordea er til stede på følgende norske flyplasser: Flesland. Haugesund, Bodø, Harstad/Narvik, Evenes, Ørsta/Volda, Torp, Tromsø, Trondheim, Værnes, Alta, Ålesund, Vigra og Molde.

Begge bankene ønsker ikke å oppgi hvor mye euro som har blitt tatt ut den siste uken – av sikkerhetsmessige årsaker.

Kø på Gardermoen

Det har vært lange køer til minibankene på Gardermoen. På grunn av den tilspissende økonomiske krisen i Hellas vil nordmenn sikre seg nok kontanter til ferieturen

Foto: Eva Marie Bulai

God tilgang på euro

Selv om etterspørselen har vært stor blant reiseklare nordmenn og enkelte minibanker har stått tomme i noen perioder, forsikrer både Dnb og Nordea om at det er nok på euro på norske flyplasser de neste dagene.

– Vi går ikke tom for euro. Vi har vært forberedt på denne situasjonen og fyller på med euro kontinuerlig, sier Westerveld.

– Vi har en digital oversikt over minibankene og følger med på hvor det er behov for mer euro fortløpende, sier Sjøhelle.

– Ta med kontanter til Hellas

Søndag anbefalte Utenriksdepartementet reisende til Hellas å ta ut kontanter fordi greske minibanker kommer til å være stengt mandag, og bankene resten av uken.

DnB og Nordea råder nordmenn til å ta ut nok penger til hele oppholdet og beregne god tid til uttaket på flyplassen.

Men før du løper til banken for å ta ut hele reisebudsjettet i kontanter, skal du imidlertid huske på at du kun har begrenset dekning for kontanter i reiseforsikringen. Dersom noe skulle skje, og du blir frastjålet pengene, vil du kun få erstattet en begrenset sum.

GREECE-ECONOMY-EU

Nervøse grekere tømte i lørdag hver tredje av landets minibanker for penger. Mellom 500 og 600 millioner euro ble hentet ut av bankene av urolige grekere lørdag.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt