Hopp til innhold

Norsk-dansk uenighet om Syria

Norge vil ikke delta i en militæraksjon mot Syria uten at det er forankret i et FN-vedtak. Dermed er Norge uenige med Danmark, der statsministeren i dag har åpnet for en aksjon uten FN-godkjennelse.

Helle Thorning-Schmidt og Espen Barth Eide

Danmark statsminister Helle Thorning-Schmidt (t.v.) og Norges utenriksminister Espen Barth Eide (t.h.) er begge sosialdemokrater.

Foto: Georges Gobet/Gorm Kallestad / AFP/Scanpix

– For Norge er det imperativt at maktbruk som ikke skjer i selvforsvar, er forankret i folkeretten. Legitimering av maktbruk må forankres i FN, sier utenriksminister Espen Barth Eide til Aftenposten.

Den norske utenriksministeren er for tiden i Midtøsten, der han i dag har vært på besøk i Gaza.

Han advarer mot vestlig alenegang i Syria, men er samtidig bekymret for at FNs sikkerhetsråd ikke har kommet frem til en felles holdning.

– Det er alarmerende at det ikke er kommet en felles holdning fra Sikkerhetsrådet. Når Rådet er delt, sender det signaler til de stridende parter om at de bare kan fortsette med sitt, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt uttaler seg om situasjonen i Syria.

Video: Se den danske statsministerens uttalelser om Syria.

Danmark åpent for «alternative løsninger»

Mens den norske utenriksministeren er klokkeklar på at en eventuell militæraksjon må være basert på et vedtak i FN, åpnet Danmarks sosialdemokratiske statsminister for et angrep uten FN-forankring.

– Vi hører fra våre nærmeste allierte at det ikke er noen tvil om at Assad har brukt kjemiske våpen mot sitt eget folk. Det er veldig alvorlig og det overgår alle grenser for hva som er er moralsk og menneskelig akseptabelt. Derfor må det internasjonale samfunnet reagere, sier. Danmark statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Hun sier at Danmark arbeider for et vedtak i Sikkerhetsrådet og vil fortsette med det, men legger så til:

– Det må ikke være noen tvil om at dersom Sikkerhetsrådet ikke lever opp til sine forpliktelser i denne situasjonen, må vi vurdere alternative løsninger.

William Hague

Den britiske utenriksministeren William Hague på vei ut av statsministerboligen nummer 10 Downing Street i dag etter samtaler om en mulig militæraksjon i Syria.

Foto: Lewis Whyld / Ap

På spørsmål svarer Thorning-Schmidt at det er for tidlig å si om Danmark kan bidra militært i en aksjon mot Syria.

Økende krigsretorikk

Den danske statsministerens uttalelser føyer seg inn i en rekke uttalelser fra vestlige ledere i løpet av dagen som er preget av en økende krigsretorikk.

Den som har gått lengst i uttalelsene i dag er det den franske presidenten, François Hollande.

– Frankrike er klare til å straffe dem som tok den motbydelige avgjørelsen om å gasse uskyldige, sa Hollande på et møte med franske ambassadører i Paris.

Tidligere tirsdag sa en kilde i det franske utenriksdepartementet at de er sikre på at president Bashar al-Assads styrker står bak gassangrepet forrige onsdag.

Kan komme torsdag

Kilder i USA sier til TV-kanalen NBC at et angrep med krysserraketter kan komme allerede torsdag.

– Det vil være tre dager med angrep av begrenset omfang som er ment å sende et signal til Syrias president Bashar al-Assad, sier høytstående tjenestemenn til NBC tirsdag.

Samtidig sier kildene at et angrep er usannsynlig så lenge FNs våpeninspektører fortsatt er i landet. De skal etter planen forlate Syria søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt