Norsk bunad skapte kommentar-storm i Iran

Norge har fått sin første forsidepike i iranske medier og en hedmarksbunad har blitt «snakkis».

Iranske aviser om norsk ambassadørs bunad

Iranske aviser ryddet forsidene sine og trykket bilder av den norske ambassadøren.

Foto: Skjermdump/montasje / NRK

Et bilde av Norges ambassadør, Aud Lise Norheim, har preget de største iranske avisene og et tretti talls nettsider de siste dagene.

– Jeg ble overrasket over så mange presseoppslag, sier Aud Lise Norheim til NRK.

Iranere overrasket

Bildene som florerer ble tatt da hun overleverte papirene sine til Irans president. Hun stilte opp i en bunad fra Hedmark og med sjal.

Hun tror selv klesdrakten ble lagt merke til fordi hun var tildekket og den eneste kvinnen som var til stede på samlingen, der nye ambassadører overleverer akkreditivene.

– Jeg hadde pyntet meg mer enn de mannlige kollegene så det ble en større kontrast, sier hun.

På de mange nettavisene har mange iranere kommentert bildene, og mange er overrasket.

– Iran er opptatt av tradisjoner og kommentarer i nettsakene tyder på at iranere er overrasket over at Norge og norske kvinner har en klesdrakt der kvinner er så tildekket, sier Norheim.

Kvinnekamp

Aud Lise Norheim overtok som Norges ambassadør i Teheran 4. september. Hun er den eneste utenlandske kvinnelige ambassadøren i Iran.

– Jeg føler meg tilbakesatt til kvinnekampen på 1970-tallet, der vi må kjempe om posisjoner, sier Norheim, men legger til at det er en rekke fordeler også.

Hun har tilgang til miljøer de mannlige kollegene ikke har. For eksempel kultur- og dansearrangementer med kvinner. Dit kan ikke menn gå fordi det er forbudt for kvinner å opptre i sammenhenger der det er menn, forklarer Norheim. Hun mener hun som kvinnelig ambassadør kan se mange flere sider av Iran enn sine mannlige kolleger.

Iran varslet i fjor at også de ønsker å utnevne en kvinnelig ambassadør for første gang siden revolusjonen i 1979.

Norheim sier at president Hassan Rouhani la stor vekt på at Norge hadde sendt en kvinnelig ambassadør.

– Han så på det som positivt og et viktig signal for større forståelse på det området. De er oppmerksomme på at vi også venter på at det kommer en kvinne fra Iran.

SISTE NYTT

Siste nytt